Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jarda Kužel s Ádou Větvičkou přivezli Okresní přebor

Delegace tvůrců nové české komedie Okresní přebor – Poslední zápas Pepika Hnátka dorazila v neděli večer do budějckého multikina CineStar, které promítalo předpremiéru tohoto dlouho očekávaného snímku z fotbalového prostředí.

Film režiséra Jana Prušinovského zaplnil při svém prvním uvedení na jihu Čech největší sál multikina. Třešničkou na dortu byla účast tvůrců, kteří přijeli do Budějc diskutovat s diváky nejen o příhodách z natáčení. Všichni přítomní se mohli na cokoliv zeptat herců Davida Novotného, Leoše Nohy, Ladislava Hampla a Mariky Procházkové.

Děj filmu zavede diváky do doby před smrtí starého trenéra Slavoje Houslice a fotbalového fanatika Josefa Hnátka. Ani v celovečerním díle nechybí spousta výborných hlášek, na které byli diváci zvyklí ze šestnáctidílného televizního seriálu, těšit se však můžou i na vážné scény spojené s plánovanou Hnátkovou transplantací srdce. Vše je ale tak dokonale vyváženo, že i jindy smutný dialog budete sledovat s úsměvem na tváři.

„Natáčení bylo náročné, ale takovou dřinu mám rád. Sex a fotbal, to jsou aktivity, které bych mohl dělat dlouho a často, i když před kamerou je obojí docela drsný,“ smál se představitel Jardy Kužela David Novotný. „Ze začátku jsem si fotbalové scény užíval, ale některé se točily až šest hodin. To už pak často dochází síly. Balon pak nechcete pár dní ani vidět,“ dodal.

Novotný poté nabídl i pohled do zákulisí, jak probíhalo natáčení samotných zápasů. „Režisér nám řekl, kolik chce autů, rohů, který mančaft má mít převahu a kolik má padnout gólů. Pak mezi nás hodil balon, postavil tři kamery a řekl ´Hrajem!´ uvedl Novotný a pokračoval: „Když se to nevyvíjelo podle jeho představ, začal ovlivňovat dění na place tak, že například stáhnul nejlepší hráče. Po dvaceti minutách jsme se dozvěděli, co má natočeného, a třeba jsme museli ještě dotočit dva rohy nebo míč několikrát kopnout pryč ze hřiště. A jak už to tak při natáčení bývá, chvilku bylo sluníčko, chvilku zase mraky... Proto jsme tam byli mnohem déle, než trvá normální zápas,“ popisoval David Novotný.

Tomu se už během natáčení seriálu povedlo zhubnout patnáct kilo. Jak sám přiznal, nebylo to kvůli jeho roli. „Nejsme v Americe a nebereme takový prachy, abychom dělali se svým tělem nějaké brikule. Hubnul jsem hlavně kvůli sobě. Ke konci seriálu jsem začal přibírat, pak šlo ještě pár kil nahoru, ale potom jsem to zase začal sundávat. Režisérovi bylo jedno, že jsem takový obtloustlý,“ dodal dvaačtyřicetiletý herec, který dlouhá léta působil v Jihočeském divadle.

Změnu image zaznamenali diváci také u Leoše Nohy, který si v Okresním přeboru zahrál dnes už legendární postavu Ády Větvičky. „Mám jinou práci, takže jsem vlasy nechal v tašce,“ usmíval se Noha, kterého proslavila jeho filmová vada řeči. „Vždycky říkám, že stjihem mluvím pjostě takhle, a dalším střihem už zase mluvím skoro normálně,“ vysvětlil Leoš Noha, kterému není humor a záliba v něžném pohlaví cizí ani v civilním životě.

Herec Dejvického divadla David Novotný, alias Jarda Kužel, je vyznavačem fotbalu i mimo kamery. Pokud mu to čas dovolí, obléká dres Ostrovanu Zadní Třebaň, účastníka 3. třídy na Berounsku. „Myslím si ale, že to nebude mít dlouhého trvání. Jsem už starej, mám málo času a navíc čekáme přírůstek do rodiny, takže to dál asi nepůjde,“ prozradil Novotný. „Byl jsem asi jenom na třech zápasech. Považuju se spíš za takové oživení do kabiny, než aby to týmu něco přinášelo.“

Kladný vztah k fotbalu má i Leoš Noha. „Baví mě, proto se nedívám na českou ligu, ale sleduji Premier league nebo La ligu,“ řekl s notnou dávkou ironie. Přítomné diváky v multikině pak představitel zvěrolékaře Ády rozesmál, když přišla řeč na budějcké Dynamo. „Já mám Dynamo rád. Jinak bych si na kole neposvítil,“ glosoval.

Potom se fotbalisté ze Zlaté Koruny, kteří byli na předpremiéru pozváni, Leoše Nohy zeptali, jestli se v Houslicích pije oblíbený alkoholický nápoj, takzvaná zelená. „V Houslicích se pije jum,“ odpověděl svým osobitým stylem Noha. „Zelená je dobjá, ale tjáva,“ dodal Ladislav Hampl, který si v Okresním přeboru zahrál fotbalistu Jarmila Hubáčka. „Tak sem s ní!“ pozval na pódium prezidenta SK Zlatá Koruna Pavla Krále s flaškou ´peprmintky´ v ruce.

Ještě než se tvůrci a herci s budějckými diváky rozloučili, odpověděli na otázku, zda se budou točit ještě další díly seriálu. „Režisér říkal, že dál pokračovat nebudeme, protože obrovských seriálů je dost. Takhle to bylo důstojné a v nejlepším je potřeba přestat,“ shodla se po předpremiéře filmu delegace.

Závěrem může Budějcká Drbna dodat jediné: Vzhůru do kina! Zbrusu nový film Okresní přebor – Poslední zápas Pepika Hnátka, který bude mít v CineStaru premiéru tento čtvrtek 29. března, určitě stojí za zhlédnutí. Kromě skvělé zábavy přináší distributor s uvedením filmu do kin také soutěž pro fotbalové týmy, jejíž vítěz si zahraje opravdový zápas proti Slavoji Houslice.

Štítky Okresní přebor, fotbal, David Novotný, Leoš Noha, Cinestar, Okresní přebor – Poslední zápas Pepika Hnátka, film, herec, Ladislav Hampl, SK Dynamo České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jarda Kužel s Ádou Větvičkou přivezli Okresní přebor  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.