Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jiří Lábus uvede Hydrobestiář v galerii Hrozen...

Výstavu pastelů TŘEBOŇSKÝ HIDROBESTIÁŘ z cyklu ŽIVOČICHOPIS malíře Tomáše Paula můžete ode dneška až do soboty 9. července zhlédnout v českobudějovické Galerii Hrozen. Vernisáž se uskuteční dnes od 17 hodin, výstavu uvede člen Studia Ypsilon pan Jiří Lábus.

Výtvarník Tomáš Paul (*1947 v Praze) vystudoval střední uměleckoprůmyslovou školu v Praze obor scénografie a Divadelní akademii múzických umění v Praze, katedru scénografie u profesora Tröstera. Od roku 1978 je Paul tzv.  na „volné noze", meritem jeho tvorby je spolupráce s architekty v oblasti výstavnictví, audiovizuální tvorby, interiérové a designérské tvorby, dále divadelní scénografická a filmová animovaná tvorba. Malováním vývěsních štítů a malovaného nábytku se pražský výtvarník pokoušel principiálně obnovit tradici objektů v památkovém prostředí jako soudobou atraktivitu.

V současnosti se věnuje především volné autorské tvorbě, objevuje metody instinktivního vnímání světa a metodu sebereflexe.  Z toho vznikají neuzavřené cykly  - "Tušení ztraceného ráje" - "Magické krajiny", dále plastické objekty vytvářené intuitivní metodou dotyků s materiálem - papíru, jako nosiče energie a archetypální paměti - cyklus "Objekty a Oltáře" a cyklus světelných objektů – „Doteky světla“. Dalším neuzavřeným cyklem je „Živočichopis“, aneb v „Cimrmanovském duchu“ pojatá přehlídka autorem objevovaných a dokumentovaných nových druhů živočichů z hlubin. Spolupracoval například s divadly Laterna Magika Praha, Jihočeským divadlem v Českých Budějovicích, Divadlem Labyrint Praha.

V Galerii Hrozen vystavuje Tomáš Paul svá díla již podruhé. Tato  galerie se od roku 1998, kdy vznikla, zaměřuje na prezentaci děl špičkových tuzemských a zahraničních grafiků, ilustrátorů, grafických designérů a karikaturistů od šedesátých let po současnost. Každoročně je věnován prostor také významným jihočeským autorům. Za svou třináctiletou  působnost připravila Galerie Hrozen na 80 autorských a tematicky zaměřených výstav. Svá díla zde představili například Adolf Born, Jiří Kolář, Zdenka Kabátová Táborská, Jaroslav Sůra, Eva Hašková, Jindra Čapek, Dušan Polakovič, Karel Valter a další. 

Autor: Olga Píšová, Budějcká Drbna

Štítky galerie, Jiří Lábus, Tomáš Paul, Praha, Studio Ypsilon, výstava, malíř, Akademie múzických umění v Praze, vernisáž, Adolf Born, Jiří Kolář, Eva Hašková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Lábus uvede Hydrobestiář v galerii Hrozen...  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.