Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kdo má šanci získat dotaci na kulturu v Budějcích?

Otázky, související s kulturou v Budějcích, patří k často diskutovaným a neméně často kontroverzním námětům. Ke všem dosavadním otázkám včetně té zásadní – Kdy se stanou Budějce městem kreativního průmyslu? – přibyla další: Kdo má šanci získat dotaci od města na kulturu ve městě?

Rada města na svém jednání schválila Pravidla dotačního programu na podporu kultury v roce 2012. Program je rozdělen do pěti námětových okruhů - Celoroční činnost, Reprezentace města, Kulturní projekty, Klubová scéna a Léto ve městě.

V oblasti podpory celoroční činnosti je cílem města podpora tanečních, folklórních, pěveckých, hudebních či dramatických souborů, spolků a subjektů, které se věnují své činnosti v Budějcích kontinuálně po celý rok.

Okruh Reprezentace města je určen subjektům, které se zúčastní různých žánrových soutěží, festivalů a prestižních akcí v zahraničí nebo na významné republikové úrovni.

Oblast Kulturní projekty je směřována k podpoře realizace kulturních událostí, které zásadním způsobem rozšiřují kulturní program v Budějcích, akcí, které iniciují zapojení vysokoškolských studentů do kulturního života ve městě, projektů, které oživují veřejný prostor města a také vícedenních akcí, které udržují a rozšiřují tradici kulturních aktivit v Budějcích.

Čtvrtý okruh chce podpořit klubovou činnost a pátý okruh je specifikován pro letní období – od 15. června do 1. září 2012 a kulturní akce v lokalitě centra, zejména ve venkovním veřejném prostoru, na náměstí Přemysla Otakara II., na Piaristickém náměstí, u KD Slávie, na Sokolském ostrově a tak dále.

Prioritní jsou představení pouličního divadla, koncerty, přehlídky a jiné. Tato oblast je zaměřena jak na oživení kultury v letních měsících pro obyvatele Budějc, tak pro zvýšení atraktivity pobytu turistů ve městě. Záměrem je vytvoření multižánrové nabídky s podmínkou spolupráce zúčastněných subjektů a koordinace propagace a produkce.

Celkem jsou na dotace pro kulturu z rozpočtu města pro rok 2012 vyčleněny čtyři miliony korun. Žádosti o dotace mohou kulturní subjekty – občanská sdružení, fyzické i právní osoby, obecně prospěšné společnosti a další – podávat od 16. prosince 2011 do 23. ledna 2012. O přidělení dotací rozhodne rada města v průběhu února a března.

O dotace na kulturní činnost nebo akce se mohou ucházet nejen výše zmíněné subjekty, ale také příspěvkové organizace zřizované městem, jejichž provoz a činnost jsou financovány z rozpočtu města. Je otázkou, jestli by akce pro městskou kulturu neměly realizovat ze svých standardních, městem sanovaných rozpočtů, a prostor pro získání dotací nechat těm subjektům, které takové finanční zajištění nemají?

Štítky kultura, dotace, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kdo má šanci získat dotaci na kulturu v Budějcích?  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.