Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Klubem Velbloud zněla melancholie jménem Lealoo

Minulý týden se v Mighty Baru Velbloud odehrála další z akcí Indie night. Do klubu byla pozvaná kapela Lealoo, která na sebe nechala chvíli čekat. Kdo si ale počkal, ten se dočkal.

Akce probíhající během týdne nebývají tak populární jako víkendové, ale i přesto se našlo dost lidí, kteří si v půli týdne udělali čas a přišli si poslechnout zádumčivou hudbu pražské kapely Lealoo. „Nikdy jsem je neslyšel, ale na doporučení kamaráda, jsem sem šel, tak jsem zvědavej. Nejvíce asi na elektrický kontrabas, pro který mám slabost. Učím v hudební škole a rád bych si ho také pořídil, ale je to v celku dost drahá záležitost. Tak se jdu alespoň pokochat,“ vyslechla Budějcká Drbna jednoho z příchozích, k jehož stolu byla přizvána.

Kapela si dávala opravdu na čas. Začala hrát s téměř hodinovým zpožděním, což ničemu nevadilo, protože se bar stihl alespoň pěkně zaplnit. Lealoo vlítli na podium a pustili se bez okolkování a zbytečných řečí do hraní. Hudbu doprovázela i zajímavá projekce.

„Videa si většinou natáčíme sami. Doufám, že lidi moc nepobuřují,“ sdělila se smíchem zpěvačka Evi. Je pravda, že když se na plátně objevilo malinkaté embryo, místnost zašuměla a lidé dávali hlavy dohromady, o jaký druh zvířete to vlastně jde. Neostýchali se na to zajít osobně kapely zeptat. „Máme kamarádku veterinářku a byli jsme u porodu psíků. Tak jsme ho natočili a použili,“ vysvětlovala Evi.

Kapela, která svoje debutové album s názvem Pinions vydala v roce 2005, se rozrostla o novou členku Janu, která hrou na violoncello kapelu perfektně doplňuje. „Hrajeme teď bez bubeníka a s novou violoncellistkou, takže naše hudba už není tolik rocková. Nová deska bude proto víc ambientní. To znamená, že naším posláním bude vytvořit zvukovou krajinu určitého charakteru a navodit tím atmosféru, kterou posluchač zpracuje jako jistou náladu či pocit,“ prozradila Evi Budějcké Drbně.

Kapela sklidila ve Velbloudu veliký úspěch. Hudba v jednu chvíli připomínala hru na kostelní varhany. Zazněly tóny, které vám zalezly až do morku kostí, tóny, které během chviličky dokázaly rozebrat vaší mysl. Hudba jak stvořená pro hluboké vnímání vlastní existence, při které vás nesmí nikdo rušit. Hudba hodící se do potemnělé místnosti, kde hoří pouze svíčky nebo praská krb a voní káva nebo čaj. Není to věc, která by se dala plně vychutnat v klubu plných lidí, ale i přesto to byl jistě pro každého z příchozích veliký zážitek.

„Jako kapela dobrá, ale přišlo mi všechno na jedno brdo. Tak dvě písničky mě zaujaly. Jednou se mi trefili perfektně, protože byla hrána na sedm dob a na tom si ujíždím. Takže sem vlastně spokojenej a rád, že jsem dorazil,“komentoval Dóza koncert. „Mně se to náhodou moc líbilo. Trip hop má být těžce depresivní a hodně nabasovaný. Super akce. Ještě si chvíli poslechneme hity, co nám pustí Matěj Vodička, kytarista Vees, a jdeme domů,“ oponoval Dózovi jeho kamarád.

Koncert skončil, tak rychle, jako začal. Nebyla ani jedna píseň navíc. Možná krátký pokles nevylákal kapelu ze svého úkrytu. Obecenstvo však bylo zaskočené náhlým a rychlým odchodem kapely, že z toho zase přestalo tleskat.

Pak se ale Lealoo vrátili, vmísili se mezi lidi a Budějcká Drbna využila příležitosti a položila sympatické zpěvačce Evi pár otázek, které vyvstaly po skončení koncertu.

Lidi by zajímalo, kde berete inspiraci pro hudbu, kterou děláte?

„Inspiraci? To je těžký. Asi v nějakých temných zákoutích naší duše.“

A existuje třeba nějaká kapela, která tě inspiruje?

„Mám ráda Radiohead, jednou jsem je poslouchala asi čtyři hodiny v kuse a byla z toho pěkná depka.“ (směje se)

Přijde mi, že jste v celku veselá banda, tak proč taková hudba?

„Jo, to jo. Prostě to tak cítíme. Je pravda, že ani texty nejsou nijak veselý. Ale tak příště natočíme nějakou pozitivní desku, když teď jsou takový depresivní.“ (směje se)

Zaslechla jsem stížnost, že jste se v úvodu ani nepředstavili, jen v průběhu zbrusu novou členku Janu. Co ty na to?

„To je pravda, ale nepřišlo mi důležitý říkat, že jsme kapela Lealoo, když tu dneska vystupujeme sami, ale vezmu si to k srdci. Díky za připomínku.“

Ty si toho celkově moc nenamluvila. Proč?

„Přijde mi, že se to do té hudby vůbec nehodí. Náš kytarista dřív rád říkal v pauzách mezi písničkami vtipné průpovídky, ale dostal zákaz.“(směje se)

Štítky hudební skupina, hudba, Indie, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klubem Velbloud zněla melancholie jménem Lealoo  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.