Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Labyrint z kukuřice se otevře již tuto sobotu

Na Farské louce v Rudolfově u Českých Budějovic si stejně jako vloni můžete vyzkoušet svůj orientační smysl v obřím labyrintu v kukuřičném poli. Unikátní atrakce otevře své brány dětem i dospělým 2. července, vydat se sem můžete denně od 10.00 do 18.00 hodin, od 19. srpna bude v pátek a v sobotu otevřeno až do 22.30.

Zřizovateli hřiště pod širým nebem je Marie Verboon Filipová s manželem Janem, kteří provozují známou hernu Hřiště BezBot na sídlišti Máj. Před dvěma lety pátrali po možnosti, jak svým návštěvníkům i široké veřejnosti nabídnout nevšední a zajímavou zábavu také v letních měsících. „Nápad vznikl v lednu 2010 a inspirací byla návštěva podobného bludiště ve Velké Británii, kde jsme několik let žili,“ říká provozovatelka Labyrintu. „Ohlas na první ročník byl pozitivní, přestože kukuřice v době otevření nedosahovala předpokládané výšky. Kukuřice ale přes léto rychle dorostla a ve druhé polovině sezony se pak také velmi líbily noční procházky Labyrintem. A protože byl Labyrint vloni úspěšný, připravujeme se na otevření bludiště i v letošním roce,“ dodává.

Labyrint začal vznikat již na konci dubna, kdy byla na pole vyseta kukuřice. Ve druhé polovině května se podle přesného plánu některé rostliny vytrhaly tak, aby vzniklo bludiště. Tou dobou měla kukuřice výšku asi 15 centimetrů. „Nyní zajistíme instalace recepce a stánku s občerstvením tak, aby vše bylo připraveno na sobotu 2. července 2011, kdy se v 10 hodin uskuteční slavnostní otevření Labyrintu. Účast přislíbil starosta města Rudolfova pan Vít Kavalír. V den otevření dostane každé dítě dárek,“ uvedla Marie Verboon Filipová ze společnosti Hřiště BezBot.

Pro návštěvníky budou vedle obřího kukuřičného bludiště po celé léto k dispozici i další menší bludiště, kvízy, hlavolamy, pískoviště, děti se mohou bavit také při občasných projížďkách na koni a dalších zajímavých atrakcích. „Samotné téma Labyrintu je letos nové. Navíc pro návštěvníky připravujeme více menších bludišť a kvízů, pravidelné výhry malých hlavolamů, větší výběr občerstvení,“ říká provozovatelka Labyrintu.

Od 19. srpna bude každý páteční a sobotní večer v bludišti patřit Noci pochodní, kdy si návštěvníci budou moci projít bludiště potmě s kapesní svítilnou. Jedinou podmínkou pro pořádnou zábavu bude odvaha. V plánu jsou také procházky bludištěm za úplňku.

Do Labyrintu můžete vyrazit i s malými dětmi. „Bludiště se hodí již pro děti od 2,5 roku, pro ně je připraveno pískoviště a hry jako házení kroužky a míčky na cíl. Samozřejmě si s rodiči mohou projít bludiště a dozvědět se mnoho zajímavých věcí.  Děti, které již umí číst, si budou moci luštit kvízy samostatně, i když občas se možná budou potřebovat poradit s odpovědí,“ říká Marie Verboon Filipová. Podle provozovatelky loni reagovali na Labyrint a kvízy velmi pozitivně také dospělí a noční procházky navštěvovali i bez dětí.

Obavy, že v Labyrintu zabloudíte, můžete nechat doma. „Zabloudit zde asi možné je a jsme na to připraveni. Návštěvníci, pokud chtějí, si mohou u vstupu vzít praporek a tím v případě nouze zamávat, obsluha je pak přijde vysvobodit. V případě nouze je samozřejmě také možné zavolat na číslo uvedené na vstupence,“ vysvětluje Marie Verboon Filipová.
Pozor dejte ale na vhodné oblečení a obutí. Je třeba mít na mysli, že bludiště je v poli a podle toho volit sportovní obuv, v horkých dnech ochranné prostředky proti slunci – klobouk, kšiltovku, brýle, ochranný krém a dostatek tekutin. Naopak v mokrém počasí si vzít třeba i holinky na přezutí, popřípadě pláštěnku. „Pokud by pršelo hodně, Labyrint by byl uzavřen. Pokud si návštěvníci budou chtít ověřit, zda je Labyrint v dešti otevřen, mohou nám samozřejmě kdykoli zavolat na tel.: 774423873/4,“ říká Marie Verboon Filipová.

Cena vstupného zůstává stejná jako v loňském roce, jednotlivé vstupné je pro dospělé a děti starší tří let 100 korun, děti do tří let platí 30 korun. „Navíc jsme letos připravili zvýhodněné rodinné a skupinové vstupné. Ke každému vstupnému darujeme slevovou poukázku na výrobu fotoknihy nebo jiné fototiskoviny od společnosti TiskProRadost,“ upozorňuje Marie Verboon Filipová. Vstupenky je možno zakoupit v předprodeji se slevou 10% na recepci Hřiště BezBot až do 1. července. „Návštěvníkům Labyrintu, kteří do deseti dnů od návštěvy Labyrintu navštíví i Hřiště BezBot a prokážou se vstupenkou z Labyrintu, poskytneme 20% slevu na vstupném do Hřiště BezBot. Tuto 20% slevu bude možno uplatnit i opačným směrem (uplatnit slevu v Labyrintu do deseti dnů od návštěvy Hřiště BezBot). Poskytované slevy však nebude možno kombinovat,“ dodává provozovatelka bludiště.

Provoz Labyrintu bude ukončen Kukláskobraním v neděli 25. září 2011. Poté se kukuřice sklidí a použije jako krmivo pro zvířata.

Autor: Olga Píšová, Budějcká Drbna

Štítky labyrint, kukuřice, Rudolfov, České Budějovice, návštěva, Velká Británie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Labyrint z kukuřice se otevře již tuto sobotu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.