Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Budějovickém Majálesu vystoupí 66 kapel a devět divadel

Vystoupení 66 kapel, devíti divadel, představení 2140 masek a jednoho krále se dočkají návštěvníci Českých Budějovic už za necelý měsíc. Budějovický Majáles se stane největším multižánrovým festivalem v jižních Čechách, řekl agentuře Tomáš Erhart ze Studentského kulturního sdružení.

První májový týden, od 2. do 6. května, proběhne Budějovický Majáles 2011. Celotýdenní akce zahrnuje pestrou škálu divadel, výstav, filmových promítání, StreetArtu a především hudby. Program bude opět gradovat. První tři dny se odehrají především v klubech, jako jsou Mighty bar Velbloud a Horká vana. V tomto čase proběhne i linie Dark side of Majáles v klubech Marty’s, K2, Fabrika, Brown a Legenda, kde se představí mnoho mladých regionálních kapel, ale také dvě skupiny z Anglie a Austrálie. Poté se hlavní majálesový program přesune přímo do ulic města.

"Ve čtvrtek 5. května na Piaristickém náměstí zahraje například pražská hip-hopová formace Prago Union. Poslední den Majálesu (pátek 6. května) vyroste na Sokolském ostrově velká open air stage. Na ní bude možnost zaslechnout třeba celosvětově známou kapelu N.O.H.A. složenou z hudebníků z Německa, New Yorku, Španělska, ale založenou českým zakladatelem Philipem Nohou. Ta se představí v Českých Budějovicích vůbec poprvé. Dále uslyšíme experimentální filadelfský soubor Capillary Action nebo Žagar, nejznámější kapelu maďarské elektro-rockové scény," řekl Erhart.

„Každý rok se snažíme majáles udělat trochu jinak a lépe. Letos jsme konečně dosáhli na to, abychom pozvali hodně zahraničních interpretů a pokořili tak další laťku. Stejně tak se opět snažíme udržet kvalitní divadelní program a rozvíjet StreetArtový program v ulicích města. Také konečně dojde na větší kooperaci s kulturními subjekty fungujícími v Českých Budějovicích (Fotojatka, Taneční centrum Kredance, Noise Asssault Agency Budweiss, Ostinato festival, Hukot a další) a také na realizaci síťě majálesových osvěžoven. Budou majálesové svatby, bohoslužba, soutěže, DJ‘s afterparty, vernisáže, workshop, je skutečně na co se těšit,“ uvedla Barbora Kočvarová, hlavní koordinátorka celého projektu.

Divadelní představení se budou objevovat během celého týdne, mezi nimi i soubor Autobuf hrající ve svém vlastním autobusu, originální Teatr Novogo Fronta původem z Ruska nebo představení s titulem Fucking generation aneb zbavme se svých patosů a hymen, které inscenuje divadlo L.S. Věk. Nebude samozřejmě chybět ani tradiční obří průvod masek středních škol v pátek 6. května a následná volba krále Majálesu z řad studentů.

"Každý bude moci místo vstupného festival podpořit koupí trička, placky nebo nově mp3 kompilací majálesových hudebních interpretů. A letos poprvé zazní i hymna Majálesu. Více informací a novou majálesovou grafiku najdou lidé na stránkách www.budejovickymajales.cz, kde naleznete také kompletní program a můžete hlasovat pro Krále Majálesu," dodal Erhart.

Festival Budějovický Majáles pořádá stejně jako v minulých letech neziskové Studentské kulturní sdružení České Budějovice.

autor: Dobrin Stojcev

Štítky hudební skupina, divadlo, festival, České Budějovice, Jihočeský kraj, maska, představení, Legenda, Austrálie, Anglie, Rusko, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Budějovickém Majálesu vystoupí 66 kapel a devět divadel  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.