Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ponurá výstava ukazuje realitu, ve které žijeme

Dům umění České Budějovice si přichystal další libůstku – výstavu s názvem Toward the Event Horizon od uznávaných umělců současnosti Gasta Bouscheta a Nadine Hilberta.

Budějcká Drbna byla překvapena, lidí na vernisáž přišlo opravdu dost. Procházeli se místnostmi stále dokola, zastavovali se u pláten a nasávali zádumčivou atmosféru, která je zde záměrně vytvořena.

Na výstavě jsou nainstalovány dva projektory. Jeden promítá snímky natočené v londýnském obchodním centru, druhý loňské záběry z Islandu, kdy začaly erupce v Grimsvön. Autoři byli tímto přírodním úkazem natolik fascinováni, že z toho vznikla výstava s názvem, v překladu do češtiny, K horizontu událostí.

Celá expozice je perfektně ozvučena. Umělci schválně používají ke svým projektům i zvuku, který umocní dojem z celé výstavy. V prostorách budějckého Domu umění tedy zní elektronická hudba od francouzského autora žijícího v Bruselu Jasona Van Gulicka. Nedočkáte se tady žádných barevných kreací, ale tvrdé černobílé reality.

Michal Škoda, kurátor výstavy, při vernisáži promluvil pár úvodních slov: „Instalace má ukázat na rozpor mezi městským konzumem, který je ve své podstatě těžce depresivní, a přírodními živly.

Fotografie jsou tištěné na plátno, rozostřené, stejně jako videoprojekce. Autoři tak dávají prostor divácké fantazii, která funguje na plné obrátky, protože všechny vaše smysly se dávají do pohybu. Ponurá hlasitá hudba, černá a bílá, nedokonalost, shon a zmatek.

Umělci Gast a Nadine nám servírují realitu, kterou prožívá téměř každý z nás, a ukazují tak na problematiku rozporu našeho žití s přírodou. „Je děsivý, když si člověk představí, jak tu naši planetu ničíme. Každý se za něčím hrne, hlavně za penězi, mocí a slávou, a je málo těch, kteří při tom berou ohled na životní prostředí. Děláme všechno pro to, abychom přivedli svět do záhuby. Na tuhle skvělou výstavu bych povinně poslala všechny. Dobře se tu dumá,“ shrnula expozici příchozí divačka, která při tom přemýšlení popíjela lahvové plzeňské pivo, které tu bylo pro návštěvníky spolu s dalšími nápoji k dispozici.

Úchvatná výstava potrvá až do 12. května.

Štítky výstava, realita, České Budějovice, umění, Island, Michal Škoda, Dům umění, vernisáž, Brusel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ponurá výstava ukazuje realitu, ve které žijeme  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.