Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Příjemná zimní atmosféra v sobotu zaplavila Slavii

Venku mráz sunul rtuť k minus dvaceti, zatímco Café klub Slavie dovršil bodu varu během koncertu skupiny Epy de Mye. První ročník Zimní Okolo Třeboně se nesl v duchu pohody, klidu a míru.

Na všechny příchozí zvědavce v sobotu ve Slavii čekalo překvapení v podobě CD od skupiny Pavel Houfek band, na kterém jsou nahrané písně, jež si kapela nadělila pod stromeček. Hned vzápětí nám band dárek rozbalil a poloprázdná kavárna se začala plnit. Zazněly pecky s latinsko-americkými rytmy, pomalé a něžné ploužáky, ale parket, i přes opakované Pavlovy výzvy, zel prázdnotou. Nevýhoda prvenství.

Místnost se uklidnila až při vystoupení nové hvězdy v písničkářské branži – Žofie Kabelkové, která dorazila na festival těsně před svým vystoupením. V první písni byla jistá známka nervozity, ale pak to Žofie rozbalila tak, že potlesk publika nebral konce.

„Byla jsem trochu nervózní, protože jsem přijela na poslední chvíli. Nestihla jsem autobus. A pak jsem taky nevěděla, jak se bude chovat kytara po přechodu do téměř čtyřicetistupňového teplotního rozdílu,“ přiznala se Budějcké Drbně. V závěru svého vystoupení si novodobá Norah Jones pozvala na podium posilu v podobě Lucie Cíchové z kapely Epy de Mye, která ji doprovázela na kontrabas.

Posledním pohlazením Žofiina skvělého hlasu byla přidaná píseň, při které se ztlumila světla a nikdo ani nedutal. Kouzelných pár minut, kdy se opravdu zastavil čas. „Píseň nese název Jasná zpráva na konci světa. Je od Zuzany Michnové a patří k mým zamilovaným,“ pronesla před tím, než přestaly tikat hodiny.

Co všechno Budějcké Drbně Žofie o sobě prozradila, se dozvíte z rozhovoru, který uveřejníme ve středu.

Skvělým pořadatelským umem v podobě přestávky, díky které jsme vstřebali vystoupení Žofie Kabelkové, byl zpovídaný, jak pořadatel tohoto festivalu, tak i host večera a spolubudovatel značky Okolo Třeboně, Pavel Jim Drengubák z Nezmarů. Skvěle jsme se tak naladili na třetí a opět nezapomenutelnou kapelu Zhasni.

Chlapské trio ze severu Čech během svého vystoupení sršelo vtipem. „Dneska jsme tu za kapelu Vlasáči,“ smál se frontman kapely Kuba Horák, při pohledu na své holohlavé kamarády. Další píseň byla uvedena opět originálně: „Pavel Houfek říkal, že je rád, když mohou hrát v jižních Čechách. My jsme rádi, když nás pozvou kamkoliv. Vzhledem k tomu, co se děje na severu.“

V průběhu vystoupení si pozvali na podium i Petra Kamiše, který hrou na cajon dodal kapele ty správné grády.  Z jejich repertoáru zazněla i píseň s textem od Paula Verlaina.  Při poslední písničce zaznělo přání publiku: „Přejeme vám, aby vám na vašich cestách vyšlapaných nebo ne, bylo dobře.“ A slova závěrem: „Bílá liga vám hrála,“ vypustil z úst člověk, který hraje folk. Však klobouk dolů před jejich umem.

Příjemně naladěni jsme se zaposlouchali do další kapely My3.avi (My tři a vy). Během sobotního večera jsme se podle názvů kapel mohli přesvědčit o narůstající populárnosti s nimi experimentovat. Kapela přidala píseň, kterou prý normálně nehraje, a velice lidsky zaznělo trumpetisty nechtěné zašeptání do mikrofonu: „Já mám strach,“ a začal foukat sólo na zobcovou flétnu. 

Jako poslední vystoupila budějcká kapela Epy de Mye, která se konečně dočkala plného parketu. Rozbalili to naplno a sklízeli veliký aplaus, a to nejen od přihlížejících hostí, ale i od hostujících kapel. Bylo vidět, jaká kapela Budějčáky do Slávie nalákala. „Vždy když v Budějcích vystupují, tak jdu na jejich koncert. Moc jim fandím, Budějčákům,“ přiznala v chvatu tancující fanynka. Kapela dohrála a Slávie se pomalu vylidnila. Příjemný večer nezkazil ani teploměr v zamrzlém autě s minus osmnáctkou…

Štítky hudební skupina, Epydemye, Třeboň, Žofie Kabelková, koncert, Norah Jones, Zuzana Michnová, Pavlov, Lucie, festival, Česko, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příjemná zimní atmosféra v sobotu zaplavila Slavii  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.