Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Primátor: Zahájení oslav nasadilo laťku vysoko. Věřím, že ji nebudeme snižovat

Jeden z kulturních vrcholů letošního roku mají Budějce za sebou. Ano, řeč je o zahájení oslav 750 let města, které se uskutečnilo 10. března. Ačkoliv byli někteří lidé skeptičtí, že je na přípravu tak důležité akce málo času, tudíž že nebude dostatečně důstojná, nakonec přece jenom přinesla nemalý zážitek. Nyní je ale třeba hledět dopředu. Další akce v rámci oslav takřka klepou na dveře.

Ve středu 25. března odstartuje výstava, která nabídne kopii koruny králů a císařů Svaté říše římské. Zájemci si ji budou moci prohlédnout až do konce měsíce, a to ve výstavní síni na radnici, kde doposud byly k nahlédnutí pohřební klenoty krále Přemysla Otakara II., jež mezi lidmi vzbudily nemalý zájem - vidělo je více než 10 tisíc návštěvníků.

Od čtvrtka 26. března začnou na budějckém náměstí Velikonoční trhy, které mají oživit a připomenout tradiční velikonoční i ostatní řemeslné zvyky. Potrvají do 28. března. O den později proběhne další zajímavá velikonoční akce, tentokrát v Panské ulici a na Piaristickém náměstí. Od 10 do 17 hodin zde budou předvedeny velikonoční zvyky, tradice a tak dále.

Nemalý zážitek nás čeká v květnu. Ve městě se totiž rozzuří bitva. „Připravujeme akci jak v rámci výročí 750 let Českých Budějovic, tak i 70 let od konce 2. světové války,“ nastínila zastupitelka Vladimíra Hrušková.

Boj o České Budějovice proběhne 8. května převážně v prostorách Jihočeského muzea a KD Slavie. Přesný program se zatím připravuje.

Vladimíra Hrušková také upozornila na dětský den, který je v plánu 1. června. Primátor Jiří Svoboda dodal, že i poté se uskuteční plno zajímavých akcí. „Například středověký jarmark v červnu, tradiční Krajinské korzo, Vltava žije, vystoupení České filharmonie v rámci festivalu Emy Destinové, Budvar Fest,“ načrtl Jiří Svoboda.

Pomyslnou třešničkou na dortu by mělo být slavnostní odhalení sochy Přemysla Otakara II., které je v plánu na 28. října. Prozatím ale ještě nebylo rozhodnuto, kam přesně bude socha umístěna.

Zahájení bylo úspěšné

Zahájení letošních oslav mělo u lidí úspěch, což všechny zainteresované strany povzbudilo. „Nasadilo si vysokou laťku na pokračování a věřím, že ji nebudeme snižovat,“ uvedl Jiří Svoboda. „Byla to od nás určitá sázka do loterie, dali jsme hlavu na špalek. Neměli jsme mnoho času, ale i díky výběru zhotovitele jsme zahájili oslavy důstojně.“

Nadšení sdílí i Lenka Střítecká z organizačního týmu Art4promotion. Radost má například ze živého srdce. „Byl to experiment, který vyšel,“ zmínila se slovy, že srdce mělo velkou odezvu i na sociálních sítích. Lidé se označovali na fotkách ze vzduchu, mnozí byli pyšní, že byli součástí tak velkého pokusu.

Zajímavostí je, že náklady na zahájení oslav přesáhly 2 miliony korun. Město však vyšly pouze na 600 tisíc korun. Obrovský podíl totiž měli sponzoři.

Aktualizovaný program letošních oslav naleznete na webu města. Je třeba dodat, že jeho podoba se neustále vyvíjí, jelikož město stále jedná s potenciálními sponzory. Možná nás tedy další překvapení čekají...

Štítky České Budějovice, výročí, oslavy, koruna králů, program, válka, bitva, slavnost, Jiří Svoboda, Přemysl Otakar II., Svatá říše římská, druhá světová válka, Ema Destinnová, Česká filharmonie, Budějovický Budvar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Primátor: Zahájení oslav nasadilo laťku vysoko. Věřím, že ji nebudeme snižovat  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.