Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V rámci dnešní velkolepé show ožije radnice, Samsonova kašna i Černá věž

Úchvatná světelná show, Budějčáci jako živé srdce města, Lucie Bílá... Oslavy 750 let od založení Českých Budějovic, které na náměstí odstartují dnes v 17 hodin, budou velkolepé a je jisté, že na ně budeme vzpomínat ještě hodně dlouho.

Program a běh celé akce má pod palcem agentura Art4promotion, která měla v uplynulých týdnech skutečně plné ruce práce. Zatímco běžně by příprava akce takového rozsahu probíhala několik měsíců, tým kolem jednatele agentury a jednoho z tvůrců scénáře a dramaturgie Rudolfa Stříteckého musel vše stihnout během čtyř týdnů. Jenom pro představu - na přípravách se podílí kolem 200 lidí, přičemž hlavní produkční tým čítá kolem 20 lidí.

„I dnes nás bude na místě více než dvě stovky. Vlastně jsme zde již od soboty, kdy se začalo stavět,“ uvádí Rudolf Střítecký. „Jedná se o akci opravdu vysoké technické náročnosti, která propojuje živá vystoupení s audiovizuálními technologiemi, vyžaduje zkušený profesionální tým, stovky hodin příprav a precizní koordinaci. Upřímně, jen zkoušet bychom potřebovali alespoň dvě noci. Musí nám stačit jedna.“

Jelikož se dá předpokládat, že oslavy přilákají tisíce návštěvníků, jsou také důležitá bezpečnostní opatření. „Průběh akce bude pomáhat koordinovat městská i státní policie a bezpečnostní služba. Pro bezpečnost návštěvníků bude náměstí od 13 hodin zcela uzavřeno pro automobilovou dopravu. Určitě doporučujeme všem, kteří chtějí akci vidět, aby přišli včas a raději pěšky. MHD bude posílena a zcela zdarma. Z náplavky u Dlouhého mostu bude pro tento den parkoviště,“ upozorňuje Rudolf Střítecký, který je také režisérem show Magické Budějovice, jež bude pomyslným vrcholem večera.

Magické Budějovice

Co si pod názvem Magické Budějovice představit? Více než pětačtyřicetiminutové představení, které propojí moderní audiovizuální technologie a živá umělecká vystoupení. „Show oživí historii a symboly Českých Budějovic a oslaví jejich krásu. Ožije tak radnice, Samsonova kašna i Černá věž. Show začne po 19. hodině a kolem 20. hodiny vyvrcholí ohňostrojem. Úplný závěr show ale bude patřit královně Černé věži, na které rozezníme všechny zvony, a to včetně největšího z nich, Bumerinu, který váží 3,5 tuny a zvoní jen při velmi vzácných příležitostech,“ poodhaluje Střítecký.

Očekávanou událostí bude také živé srdce, které vytvoří samotní návštěvníci. „Živé srdce města se pokusíme vytvořit společně s diváky po koncertu Lucie Bílé, to znamená kolem 19. hodiny. Obrys připomínající srdce promítneme laserovými paprsky po obvodu náměstí. Diváci uvnitř srdce pak rozsvítí své mobilní telefony a namíří je k obloze. Shora vše bude snímat kamera a obraz přenášet na LED obrazovku. Diváky vytvořené živé srdce pak symbolicky vdechne život hlavním dominantám náměstí a odstartuje zmíněnou multimediální show,“ nastiňuje Rudolf Střítecký.

Lucie Bílá s kapelou Petra Maláska vystoupí v 18 hodin. Budějce se mohou těšit na plnohodnotný koncert a také jedno působivé překvapení.

Před nejznámější českou zpěvačkou zahrají jihočeští He Band, kteří v 17 hodin celou akci odstartují. Konec programu nastane zhruba ve 20 hodin.

Jak bylo zmíněno, jako parkoviště lze výjimečně využít vyasfaltovanou náplavku u Vltavy nedaleko Dlouhého mostu, a to od 15 do 22 hodin. Dopravní podnik také posílí spoje ze sídlišť Vltava a Máj, takže i městskou dopravou byste se na akci měli dostat bez problémů. Zároveň dnes platí speciální akce, kdy je jízdné zdarma.

Foto: Jan Schinko jun.

Štítky oslavy města, České Budějovice, 750.výročí, Rudolf Střítecký, audiovizuální show, program, scénář, Magické Budějovice, Lucie Bílá, Černá věž, kašna, radnice, Petr Malásek, Vltava, Dlouhý most

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V rámci dnešní velkolepé show ožije radnice, Samsonova kašna i Černá věž  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.