Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ve Velbloudu se tančilo do rytmů bubnů

Nastalo druhé úterý v měsíci a v budějckém Mighty Baru Velbloud se konalo vystoupení orientálních tanečnic školy Intessar doprovázené hrou na bubny skupiny Gamar.

Budějcká Drbna byla při vstupu do Velblouda překvapena, protože bar, který většinou praská ve švech, byl poloprázdný. Zřejmě sehrál svou roli fakt, že byly jarní prázdniny. Naštěstí se bubeníci ani tanečnice nenechali touto skutečností zviklat a pustili se s vervou do představení.

Nejdříve zahrála skupina Gamar, která předvedla, jak perfektně jsou na bubny sehraní. Po té vběhly na parket Leily s Luckou a zatančily skvělý Cikánský tribal. Dále tančilo trio břišních tanečnic a nakonec vystoupila spoluorganizátorka tohoto večera Laya, která předvedla nádhernou show s dvěma závoji, tanec německé choreografie Desert Rose.

Vždy po třech tancích nastala přestávka. Dohromady se tak nashromáždily tři, což celé akci poněkud ubíralo na atmosféře. „Těšil jsem se, že uslyším víc bubnování. Docela mě zklamalo, že vystupovali tak málo. Možná by bylo lepší pauzy mezi tanci vyplnit bubnováním. Ale jinak to bylo fajn,“ prozradil Budějcké Drbně návštěvník Pavel, který nespustil oči z bubenice v zelených šatech.

Nebyla by to Drbna, aby nešla k úternímu večeru vyzvědět nějaké zajímavosti. Na více informací se zeptala spoluorganizátorky akce Jany Layerové, která si říká Laya.

Jak vzniklo spojení břišních tanečnic ze školy Intessar a bubenické skupiny Gamar?

„Je to dlouhá historie. Škola tanců Intessar byla založena v roce 1998 a přibližně šest let poté se začala formovat i bubenická skupina Gamar. Bubeníci byli děsně aktivní a chtěli vystupovat. My jsme zase dělali tento projekt kvůli tanečnicím, které nejsou ještě tak pokročilé, aby se mohly účastnit velkých vystoupení, ale které mají tanec rády a chtějí také vystupovat.

Velká vystoupení jsou většinou náročná na přípravu a tohle je spíš pro radost. Stačí mít chuť k tanci a hezký kostým. Hlavně to všechno tady byla iniciativa bubeníků. Míra Čipera pravidelně moderuje a organizuje tuto akci skrze ´velbloudáře´, já dělám program a dávám dohromady tanečnice.“

Bubeníci tedy patří pod školu Intessar?

„Ano, to jsou naši bubeníci. Ředitelkou školy je totiž Renata Čiperová a její manžel Míra Čipera je hlavní bubeník skupiny Gamar. Je to takový rodinný podnik, i když škola byla založena německou tanečnicí Elenou Rößler, orientální přezdívkou Intessar, která teď vlastní taneční studio.“

Je tedy možné se na škole učit i bubnovat?

„Těch šest lidí, kteří tady dneska doprovázeli na bubny, to je zajetá skupina Gamar, jediná svého druhu v České republice. Jinak kurzy hry na Darbuku, orientální buben, učí právě Míra každý pátek. Tam se mohou přihlásit i začátečníci.“

Taneční vystoupení ve Velbloudu jsou každý měsíc stejná nebo je obměňujete?

„Snažíme se ty tance obměňovat. Však kapacita pokročilejších tanečnic je přece jenom omezená, takže se program tance časem opakuje. Ale snažíme se, aby divák pokaždé viděl něco jiného, třeba i stejný tanec v podání jiných tanečnice. Prostě pokaždé je program originální.“ (směje se)

Jak vybíráte tanečnice pro vystoupení a jak se na něj připravují?

„Vystupovat mohou tanečnice, které jsou trochu pokročilejší, mají vyrobené či koupené kostýmy a mají chuť tanec trénovat více než jen na pravidelném kurzu. Mají také šanci využívat naši tančírnu i mimo kurz, kde dopilovávají svá představení.“

Jak jste spokojená s účastí a celkovou atmosférou při vystoupeních ve Velbloudu?

„Atmosféra ve Velbloudovi je vždycky parádní, jinak bychom to ani nedělali. (směje se) Diváků je někdy více, jindy méně, většinou v závislosti na množství vystupujících tanečnic, jelikož diváci jsou naši známí a kamarádi. Vždy si to ale pořádně užijeme.“ (směje se)

Štítky tanečník, tanec, Drbna.cz, jarní prázdniny, představení, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Velbloudu se tančilo do rytmů bubnů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.