Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Vulkanické erupce inspirovaly dva lucemburské umělce

Zajímavé a neobvyklé pojetí reality dvou umělců z Lucemburska v projektu nazvaném Toward the Event Horizon (K horizontu událostí) budete moci poprvé shlédnout v pátek 13. dubna v Domě umění České Budějovice.

Gast Bouschet a Nadine Hilbert používají při své práci základní média jako film a fotografii. Snaží se prozkoumat, jakou mají moc spolu se zvukem při vytváření reality. Obrazy pro tuto instalaci nasnímali v průběhu dvou let v Londýně a na Islandu.

Autoři byli fascinováni nedávnými vulkanickými erupcemi na Islandu a obrovskými oblaky prachu, které v jejich důsledku vznikly. Část exponátů pro tuto výstavu vznikla na počátku erupce v Grimsvön v květnu roku 2011.

„Vulkány jsou stálou připomínkou anonymních sil, které formují naši planetu. V zemi stále panuje chaos. Přes veškerou lidskou snahu ovládnout Zemi a stát s jejím pánem žijeme i nadále v nebezpečí na povrchu nestálé planety. Jsme součástí společnosti, která si pěstuje pocit, že planetě neustále hrozí nebezpečí a katastrofy. V kolektivní představivosti lidí jsou hluboce zakořeněny apokalyptické fantazie a proroctví o konci světa. Naše práce zkoumá trhliny a mezery v realitě a nabízí sestup do černé díry podvědomí,“ vyjádřili se autoři k jejich novému projektu.

Obrazy, se kterými pracují, záměrně poškozují pomocí vizuálních překážek – prachu nebo zásahu do zorného pole. Díky tomu znázorňují rostoucí neschopnost naší společnosti vyrovnat se s tím, co je skryté a neznámé. Jejich umění usiluje o nový pohled na existenci jako na metafyziku a filosofii chaosu.

Gast Bouschet a Nadine Hilbert mají za sebou řadu výstav a projektů po celém světě. Fascinujícím dílem Collision Zone reprezentovali Lucembursko v roce 2009 na benátském Biennale. Vytvářejí díla, která odmítají být snadno pochopitelná a přitom jsou pro pozorovatele výzvou k rozluštění toho, co má být viděno.

Přijďte spolu s Budějckou Drbnou i vy rozluštit obrazy, jež nám tito dva umělci nabízejí. Výstava bude zahájena ve čtvrtek 12. dubna od šesti hodin večer a potrvá do 12. května.

Štítky realita, projekt, Lucembursko, umění, České Budějovice, Island, Londýn, Země, výstava, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vulkanické erupce inspirovaly dva lucemburské umělce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.