Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Za Múzami do kláštera v Borovanech.

Přijměte pozvání sličných Múz, které sestoupily z Olympu, aby se staly Vašimi průvodkyněmi při noční prohlídce vloni zrekonstruovaného augustiniánského kláštera v malebných Borovanech.

Budete tak mít možnost navštívit donedávna veřejnosti nepřístupnou památku. Ve zdejším zámku sídlila do roku 1997 škola a tak tento objekt nebyl do loňského roku nikdy veřejnosti přístupný. Město Borovany nechalo budovu zrekonstruovat, aby jako bájný Fénix opět povstala z popela a předvedla se ve své původní kráse. Například hlavní sál s nádhernou nástropní freskou, vyprávějící o životě svatého Augustina, byl za dob působení školy necitlivě předělen zdí na dvě samostatné místnosti. Nyní mu byla opět navrácena jeho původní monumentálnost a malebnost. „Domnívám se, že mnozí borovanští žáčci svoji bývalou školu nepoznají.“ Uvedl Miroslav Mareš, autor scénáře a producent z pořádající Agentury Kultur-Kontakt.      

Při nočních hraných scénkách se dozvíte mnohé z bohaté historie kláštera. Očekávat Vás bude jeho zakladatel, bohatý kupec z Českých Budějovic, Petr z Lindy či zhýralý mnich Matěj Kozka z Rynárce, který dle legendy jezdíval bavit šlechtu na panství Viléma z Rožmberka ve speciálním kočáře taženém čtyřmi zdatnými kozly. Potkáte zde i geniálního správce a pozdějšího regenta Rožmberského, Jakub Krčína z Jelčan i probošta Augustina Dubenského, který je spojen se stavbou nové prelatury – nynějšího zámku.  O své nástropní fresce ve Škapulířové kapli vám povypráví rokokový malíř František Jakub Prokyš a své sochy vám představí barokní sochař Josef Dietrich. Nezapomeneme vám vyprávět ani nějakou tu borovanskou pověst. Přijďte! Vždyť Borovany jsou místem, kde se Múzám daří. Nebudete litovat!

Tento projekt vznikl v roce 2010 ve spolupráci Agentury Kultur- Kontakt s městem Borovany za podpory Jihočeského kraje.

Autor: Miroslav Mareš, Foto: Petr Zikmund

Štítky klášter, Borovany, Miroslav Mareš, průvodce, Josef Dietrich, Jakub Krčín, František Jakub Prokyš, freska, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za Múzami do kláštera v Borovanech.  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.