Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Šumavě u Modravy zůstává 37 aktivistů, kácet se začne nejdříve ve čtvrtek

Na šumavském Ztraceném u Ptačího potoka u Modravy probíhá od středečního rána loupání kůry na stojato, na místě je 37 aktivistů. Kácet se začne ve čtvrtek či v pátek, řekl agentuře Mediafax mluvčí NP Šumava Pavel Pechoušek.

V bezzásahové zóně v lokalitě Na Ztraceném u Ptačího potoka na Modravsku jsou od středečního rána čtyři pracovníci firmy, kteří provádějí takzvané loupání kůry na stojato. Jejich činnost monitorují ekologičtí aktivisté, kteří od pátku minulého týdne blokují oblast proti kácení smrků napadených kůrovcem.

Zhruba 35 firem, které mohou provádět loupání na stojato, doporučilo parku právě Hnutí Duha, které blokádu Na Ztraceném organizuje. "Seznam jsme předali parku už při loupání kůry v lokalitě Smrčina na Lipensku,"  řekl agentuře Mojmír Vlašín, organizátor blokády Na Ztraceném. "Některé jsme oslovili a firma, která nyní loupe Na Ztraceném, je na seznamu uvedena," dodal Pechoušek.

"Loupání na stojato sice přímo neschvalujeme, ale jsme ochotni tuto techniku tolerovat jako jednu z nejšetrnějších. Od středečního rána je na místě 37 účastníků blokády, kteří oblast bezzásahové zóny v lokalitě monitorují. Pokud by přijeli dřevorubci a chtěli kácet, budeme je blokovat,"

Vedení parku však zdůrazňuje, že od svého záměru kácet neustoupí. "Dřevaři by měli být nejpozději do pátku hotoví s odstraňováním následků bouře ze středečního večera minulého týdne. Během čtvrtka či pátku by měli začít kácet právě v lokalitě Na Ztraceném. Pokud je budou aktivisté blokovat, požádáme o pomoc policii," sdělil mluvčí parku Pechoušek.

Zatímco v jižní části Šumavy se postup kůrovce mírně utlumil díky pestřejší skladbě lesa a zničení většiny smrkových porostů, katastrofální je podle parku situace právě na západě národního parku. "Tam zcela chybí přirozené bariéry smíšených a listnatých lesů. Navíc je v příhraničí velká bezzásahová zóna, ta je velkým zdrojem kůrovce. Nešťastné řešení je vytvoření ostrůvkovitých bezzásahových zón směrem do vnitrozemí, ty způsobují další masivní rozsev kůrovce do okolí. Kůrovec tu mění i své chování a napadá stromy mladší 60 let. Právě tady není při současné gradaci možné kůrovce zastavit bez vzniku holin," doplnil náměstek ředitele parku Jiří Mánek.

Razantní postup parku vítají šumavské obce. "V roce 2003 navštívilo Šumavu během turistické sezony 1 850 000 lidí, loni to bylo jen 850 tisíc lidí. Je to přímý důsledek toho, jak Šumava vypadá, i když ekologičtí aktivisté tvrdí, že na turistický ruch Šumavy nemá kůrovec vliv," upozornil starosta Modravy Antonín Schubert (nez.).

Autor: Dobrin Stojcev, Mediafax

Štítky Šumava, Modrava, kůrovci, Mediafax, Národní park Šumava, Hnutí DUHA, Mojmír Vlašín, Ptačí potok, Jiří Mánek, Smrčina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Šumavě u Modravy zůstává 37 aktivistů, kácet se začne nejdříve ve čtvrtek  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.