Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na Šumavě začalo kácení nebezpečných stromů podél turistických cest

V zájmu bezpečnosti návštěvníků hor zahájila Správa NP a CHKO Šumava práce na odstranění nebezpečných suchých stromů podél turistických cest. Nebezpečným stromem se rozumí jakýkoli strom ohrožující svým stavem bezpečnost lidí na trasách, řekla agentuře Mediafax Jana Zwettlerová, mluvčí parku.

Nárůstu počtu těchto stromů v posledních letech má podle parku na svědomí zejména působení lýkožroutů v kůrovcově bezzásahových lesních porostech. Po masivním žíru kůrovců napadené smrky rychle hynou a zpravidla do dvou až tří let po napadení se vzniklé souše lámou a tím se stávají nebezpečnými.

"Všechny tyto stromy správa monitoruje, pověření pracovníci v terénu značí a evidují stromy odborně vyhodnocené jako nebezpečné. Na základě množství a lokalizace je pak určen způsob odstranění těchto stromů. Nejčastěji používanou metodou je pokácení stromu motorovou pilou tak, aby již dále nikoho neohrožoval a nepřekážel v pohybu po trase. Ve většině případů zůstává ležící strom na místě," řekla Zwettlerová.

"Při letošním odstraňování nebezpečných stromů se s ohledem na jejich již zmíněné vysoké množství uvažovalo o variantě zpracovat všechny nebezpečné stromy, i souše staré například pouze dva roky. Je to nejvhodnější a nejméně riziková metoda," dodala Zwettlerová.

Zpracování nebezpečných stromů nastává zejména mimo hlavní turistickou sezónu a místa prací jsou viditelně označená. "V prvních zónách zůstane dřevo neodvětvené a na místě, z druhých zón se vyveze a využije na palivo pro místní obyvatele, čímž se vedení parku snaží řešit letitý problém s nedostatkem palivového dřeva," doplnila Zwettlerová.

Autor: Dobrin Stojcev

Štítky strom, Šumava, Mediafax, Národní park Šumava, turistická stezka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Šumavě začalo kácení nebezpečných stromů podél turistických cest  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.