Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Policisté během Velikonoc rozhodně nezaháleli

Během uplynulého velikonočního víkendu, který byl díky volnému pondělí prodloužen o jeden den, uskutečnila jihočeská policie kromě dopravně bezpečnostního opatření s názvem „Velikonoce“ také akci na úseku požívání alkoholických nápojů nezletilými a mladistvými osobami.

Do obou akcí se zapojilo několik stovek policistů všech územních odborů v rámci celého Jihočeského kraje. Dopravně bezpečnostní opatření zajišťovali kromě policistů z obvodních oddělení také policisté z dopravních inspektorátů.

V Jihočeském kraji se stalo celkem devětadvacet dopravních nehod, při kterých byl jeden člověk usmrcen, osm lidí bylo zraněno těžce a čtrnáct lehce. Nejvíce nehod se stalo na Jindřichohradecku. Škoda na poškozených automobilech přesáhla jeden milion korun.  Nejčastější příčinou nehod byl nesprávný způsob jízdy, nedání přednosti v jízdě a nepřiměřená rychlost. V šesti případech zjistili policisté, že viník nehody řídil pod vlivem alkoholu.

Co se týče kontrol nalévání alkoholu mladistvým, provedli policisté v rámci kraje téměř sto bezpečnostních opatření, v rámci kterých zkontrolovali bezmála 500 provozoven a v nich okolo 800 osob, u kterých prováděli měření na přítomnost alkoholu v dechu. U patnácti z nich zjistili, že požili alkohol, ačkoliv jim ještě nebylo 18 let. Všechny tyto skutky policisté kvalifikovali jako přestupky, přičemž největší počet byl na Českobudějovicku, celkem osm. Nejvyšší naměřená hodnota alkoholu v dechu byla zjištěna na Jindřichohradecku. Mladistvý nadýchal 1,97 promile. Při této akci policisté spolupracovali s městskou policií a s orgány sociálně právní ochrany dětí.

Těsně před víkendem proběhla také krajská dopravně bezpečnostní akce, do které se zapojila téměř stovka policistů. Zkontrolovali 836 vozidel a zjistili více než 240 přestupků. Řidiči nejčastěji porušovali povolenou rychlost, rychleji jelo více než 100 řidičů. Ve 22 případech nepoužili řidiči během jízdy bezpečnostní pásy. U více než 30 vozidel zjistili policisté nevyhovující technický stav. Dva řidiči požili před jízdou alkohol.

zdroj: PČK JČK

Štítky Velikonoce, alkohol, bezpečnostní opatření, havárie, Jihočeský kraj, ŠKODA AUTO a.s., okres Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté během Velikonoc rozhodně nezaháleli  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.