Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lidé se po týdnu opět sešli v centru Budějc při protestní akci Je to na nás. Proč? Proto!

Protestní akce s názvem „Je to na nás. Proč? Proto!" se po týdnu znovu vrátila do Českých Budějovic. Na náměstí Přemysla Otakara II přišlo ve středu v podvečer vyjádřit nespokojenost s chováním ministra financí Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana několik stovek lidí. To bylo i vidět na několika transparentech. Účastníci shromáždění zároveň podpořili dodržování ústavy,

„Dorazilo sice méně lidí než minulou středu. To přišlo tak pět stovek lidí, nyní asi tři stovky. Ale já jsem spokojená. Lidé přišli, a to je to nejdůležitější,“ uvedl organizátorka Karolína Lukášková.

Prohlášení a názory oproti minulému týdnu prokládala hudební vystoupení regionálních umělců, zazpívali a zahráli písničkář Jakub Vančura, kapela The Vision nebo kytarista Láďa Latka, kterého na housle doprovázel Tomáš Vávra. Organizáři chtěli, aby to bylo pohodové setkání lidí, kterým není lhostejná současná situace.

„Pro mě nebyla politika nikdy zajímavá.  Ale kvůli tomu, co se v poslední době děje, kvůli všem kauzám Andreje Babiše, jsem se rozhodla, že už nebudu sedět doma a jen sledovat, jak společně s Milošem Zemanem ničí základní demokratické pilíře, na kterých stojí naše země. Inspirovali mě kolegové v Praze a já bych tak chtěla inspirovat další lidi, aby nebyli nečinní tak, jako jsem kdysi byla já. Teď je čas semknout se a nedovolit, aby to zlo ovládlo naši zem,“ načala středeční projevy na náměstí organizátorka akce Karolína Lukášková.


Karolína Lukášková.

„Patřím ke generaci takzvaných Husákových dětí. Vy, co jste se narodili také v sedmdesátých letech, víte o čem mluvím. Prosím, nechtějte nikdo už, abychom vstoupili do stejné éry a prožili něco podobného, co bylo v době Husákovy normalizace nebo hluboké totality. Mám bohužel ale pocit, že se do této doby zase řítíme, že stačí málo a máme to zpátky,“ uvedl spisovatel, pedagog a autor knihy Návrat Krále Šumavy David Jan Žák.

„Dotýká se mě a vadí mi omezování osobní svobody i svobody v podnikání. Větší část života jsem prožil v komunistické diktatuře a proto mi není lhostejné, v jaké společnosti budou vyrůstat moje děti i má vnoučata. Nenechám si úředníkem řídit svůj život, jsem svéprávný, myslící jedinec, proto podporuji svobodné rozhodování občanů bez byrokratických omezení,“ řekl na pódiu českobudějovický aktivista Vlastimil Volek.

„Rád bych citoval z textu písně mého bratra: Tak hle, jak se perou, jen pohleď na ně, jen úplatky berou a svrbí je dlaně. Anebo: Demokracie rozkvétá, byť s kosmetickou vadou. Ti, kteří kradli po léta, Dnes dvojnásobně kradou. Můj bratr zemřel v roce 1994. Myslím si, že pokud by žil ještě dnes, asi by ho trefil šlak. Naši mocní si hrají zvláštní hry, kdy demokracie jde k čertu. Bezesporu by měli odejít. To, co předvádějí, je hanba pro celý národ,“ vzkázal po frontmanovi skupiny The Vision Pavlu Müllerovi do Českých Budějovic Jan Kryl, bratr písničkáře Karla Kryla.

Protestní akce budou pokračovat

„Přišel jsem, abych vyjádřil svůj názor. Abych vyjádřil nespokojenost s tím, jak se někteří politici chovají. To prostě není úplně ideální. Podepsal jsem také proto petici za odvolání Andreje Babiše a Miloše Zemana. Asi se nic nezmění, ale je důležité vyjádřit to, co si myslím a hlavně to, že s něčím člověk nesouhlasí, když ho opravdu něco hodně štve. Když nebudeme mlčet, třeba se ledy alespoň trošku pohnou,“ vysvětlil svou účast na protestním shromáždění Jan Pyrih z Českých Budějovic. „Určitě je lepší dát svůj nesouhlas vědět takhle, než jen lajkem na internetu,“ dodal.

Podle organizátorky českobudějovických protestních shromáždění to rozhodně nebyla poslední akce. „Budeme v naší iniciativě určitě pokračovat. A to do té doby, dokud se něco nezmění. Nesouhlasíme s tím, co se děje a to budeme dávat neustále hlasitě najevo. Naším cílem je odstoupení Miloše Zemana i Andreje Babiše z funkcí,“ uvedla Karolína Lukášková.

Obdobná protestní shromáždění se ve středu konala i v dalších českých městech. Znovu, jako minulý týden, také v Praze, Brně, Liberci a Olomouci. Nově se protestovalo v Hradci Králové, Ostravě a Uherském Hradišti.

Štítky České Budějovice, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Tomáš Vávra, Praha, Karel Kryl, Jan Žák, Jan Kryl, Brno, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé se po týdnu opět sešli v centru Budějc při protestní akci Je to na nás. Proč? Proto!  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.