Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Předsednictvo ČSSD vyškrtlo z kandidátky bývalého jihočeského hejtmana Zimolu

Předsednictvo ČSSD vyškrtlo z jihočeské kandidátky do sněmovních voleb bývalého hejtmana Jiřího Zimolu. Důvodem jsou problémy, které vedly k jeho rezignaci. ČSSD nechce, aby ji tyto problémy zatěžovaly v předvolební kampani, řekl na tiskové konferenci po jednání předsednictva šéf strany Bohuslav Sobotka.

Sobotka řekl, že jihočeská kandidátka zůstala až na Zimolovo vyškrtnutí stejná. V jejím čele stojí starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka. „Předsednictvo se shodlo na tom, že nechceme, aby problémy, které vedly k odstoupení Jiřího Zimoly z funkce hejtmana Jihočeského kraje, zatěžovaly kandidátku sociální demokracie pro volby do Poslanecké sněmovny a aby tyto problémy zatěžovaly volební kampaň sociální demokracie do Poslanecké sněmovny," řekl Sobotka k Zimolově vyřazení.

Bývalý jihočeský hejtman Zimola měl původně kandidovat na posledním, 22. místě. Již dříve řekl, že by vnímal jako hazard, pokud by jej vedení ČSSD vyřadilo z kandidátní listiny pro parlamentní volby. Strana by se tím podle něj připravila o hlasy, které by mu voliči mohli dát. Již dříve také řekl, že své vyřazení by považoval za nedemokratické. Na post hejtmana rezignoval kvůli kauze rekreačního domu v Lipně nad Vltavou a odměnám ve společnosti Jihočeské nemocnice. Odmítá, že by pochybil.

Sám Sobotka povede kandidátku strany v Jihomoravském kraji, odkud pochází. Předsednictvo tak po dnešku uzavřelo návrhy kandidátek ve všech 14 krajích. Po předsednictvu se k listinám musí vyjádřit ještě členové v jednotlivých krajích prostřednictví referenda. Lídři musí získat nadpoloviční většinu hlasů členů v regionu.

Foto Jana Kroneislová | Zdroj ČTK

Štítky ČSSD, Jiří Zimola, Bohuslav Sobotka, Stanislav Mrvka, volby do Poslanecké sněmovny PČR, Poslanecká sněmovna ČR, Jihočeský kraj, Jindřichův Hradec, Jihočeské nemocnice, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zbyněk Homolka

Děkuji za přednášku ruský bohatýre či snad hnusný anonyme!?

Neděle, 21. května 2017, 15:58Odpovědět

Ilja Muromec

Je čas, abych se vrátil na fakultu, a připomenul všem co je vlastně demokracie.
Demokracie je forma vlády, ve které se všichni občané rovně podílejí – přímo nebo nepřímo skrze volené zástupce – na navrhování a přijímání zákonů, kterými se řídí jejich společnost. Pojem pochází z řecké antiky (dēmokratía), „vláda lidu“.
Ani v době totality si nedovolili komunisté měnit tuto zásadu, jen si ji upravili podle své potřeby.
Emeritnímu hejtmanovi je neustále posouvána jeho kritika vedení strany ČSSD, samozřejmě pokud se tak děje, nikdy nesměřovala k likvidaci „partaje“. Tady jen připomenu co je vlastně a v čem spočívá kritika p.Zimoly. Pokud jsem zaznamenal, tak jeho kritika splňuje veškeré zásady, kterým lze přisoudit zvláštní význam i postavení. Je to kritika veřejných záležitostí, politiky a vlády. Slouží nejen jako „hlídací pes demokracie“, ale má voličům připomínat i to, co už zapomněli – tedy například minulé sliby a činy politiků nebo stran. Teorie demokratické volby totiž předpokládá, že voliči špatnou vládu podruhé nezvolí. Aby to však v prostředí volební propagandy a agitace bylo vůbec možné, musí kritici veřejně připomínat i to, co se stalo před rokem nebo třemi. Jinak by se volby staly jen soutěží reklamních agentur a ztratily by smysl.
Myslím si,že p.Zimola se stal také konstruktivním oponentem, který se snaží o objektivitu, čímž zvyšuje významně zkvalitnění projektu demokracie, přispívá tak k odhalení možných rizik,chyb,slabých míst,včetně neúspěchu.
Česká republika se přihlásila k těmto zásadám demokracie, kritice a oponentuře. Na základě těchto zásad vznikla i ústava České republiky jako základní zákon státu.
Ústava nám říká: od čl.1 Základní principy cituji:
“ Česká republika je svrchovaný,jednotný a demokratický právní stát založený na úctě k právům a svobodám člověka a občana“.
Čl. 2 odst.1 Svrchovanost lidu cituji:
„ Lid je zdrojem veškeré státní moci,vykonává ji prostřednictvím moci zákonodárné,výkonné a soudní.“
Čl.5 Politický systém cituji:
„ politický systém je založen na svodném a dobrovolném vzniku a volné soutěži politických stran respektující základní demokratické principy a odmítající násilí jako prostředek k prosazování svých zájmů.“
Proč to připomínám a zdůrazňuji jen to nejnutnější.
Ve straně na sjezdu se v rozporu s ústavou České republiky zakotvila ve stanovách výhrada nejvyššího vedení měnit kandidátky navolených občanů splňující kritéria zákona o volbě zástupců do poslanecké sněmovny.
V Jižních Čechách byli v podstatě navrženi a zvoleni na kandidátní listinu pro volby do poslanecké sněmovny ČR za ČSSD, dle zásad demokratických principů a v souladu ze základními ustanoveními ústavy České republiky, včetně Listiny základních práv a svobod tzn. Od základních článků tj. lidu.
Přesto všechno došlo až k flagrantnímu porušení všeho co je společné s demokracií ve státě.
S tím úzce souvisí vyškrtnutí emeritního hejtmana p.Zimoly z kandidátky pro volby do poslanecké sněmovny.
Nedošlo tady jen k porušení jeho ústavního práva,být volen,ale došlo k porušení mých práv a práv jiných občanů.
Především jde o mé právo a právo jiných volit svobodně svého zástupce do parlamentu České republiky.
Když přihlédnu k úvodu mého příspěvku a teoreticky strana (jakákoliv) včetně Babišovi fa.ANO,kde jedinec Babiš nařizuje!!! vyhraje volby tak to zavání již něčím co tady bylo- totalitou!!! Jen se bude jmenovat jinak než KSČ. Ta si také hrála na demokracii a skončilo to vedoucí úlohou strany a zbytek jakoby „demokratických zbytků“ bylo jen na oko opozicí,neboť je ovládali formou agentů,důvěrníků a Bůh ví čím ještě. Jak se já jako svobodný (ještě doufám) občan mohu bránit. Mohu protestovat,budu vyloučen? Mohu podat žalobu pro porušení mých občanských práv svobodně volit, demokratickou cestou navoleného kandidáta, budu vyloučen? Nemám jít volit a tím být donucován zříci se svého ústavního práva volit? ,budu zase vyloučen? Příklad emeritního hejtmana navíc oblíbeného za odvedenou práci je toho důkazem.
Jediné co pro sebe mohu udělat z takové partaje odejít a volit nějakou jinou stranu.
„Ctěná vrchnost“ si totiž vůbec neuvědomuje,že v případě se budou opakovat volby, pokud dojde na protest ke zrušení kandidátky ,dojde k obrovským sporům na okresech. A možná i to je záměr „hochů z Liďáku“.
Uvádět důvod jeho vyškrtnutí údajného přeplácení úzké skupinky manažerů je největší (jazykem Babiše) Hovadina rovnající se biologickému odpadu hovězího na pastvě.
Hejtman nerozhodoval sám, dodržoval právě jen demokratický systém vedení kraje. Schvalovala to i rada kraje a schválilo to zastupitelstvo kraje jako nejvyšší orgán kraje.
Pokud bychom měli jít do důsledků, tak by pravděpodobně měli odejít všichni, kdo schválil tyto odměny tedy kolektivní vina. To se ovšem nenosí. ČSSD se ráda honosí, jako moderní historická strana, bohužel je moderní jen vtom,že politicky likviduje kritiky a oponenty.
Tomáš Garrigue Masaryk, hlavní český představitel demokracie a filosof, jednou k demokracii řekl: „Demokracie má své chyby, protože občané mají své chyby. Jaký pán, takový krám.“ Často,ale říkal, že demokracie je diskuse, bohužel se jeho výrok u ČSSD stává utopií.

Neděle, 21. května 2017, 12:15Odpovědět

Zbyněk Homolka

Výborné rozhodnutí!!!

Sobota, 20. května 2017, 18:26Odpovědět

Předsednictvo ČSSD vyškrtlo z kandidátky bývalého jihočeského hejtmana Zimolu  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.