Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Policie žádá vydání Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání, jde o Čapí hnízdo

Policie požádala Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Na Twitteru to uvedl předseda Sněmovny Jan Hamáček. Mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová řekla, že žádost souvisí s kauzou dotací na farmu Čapí hnízdo. Sněmovní mandátový a imunitní výbor se má žádostí zabývat 18. srpna, vyplývá z pozvánky na jeho jednání. Babiš označil žádost policie za snahu politického systému zlikvidovat ho.

„Jde o poslední zoufalý pokus zkorumpovaného systému mě zlikvidovat a o dlouhodobě plánovanou akci mě kriminalizovat,“ řekl Babiš Právu. „Načasování je jasné, je to snaha ovlivnit volby,“ uvedl. Babiš je podle mluvčího ANO Vladimíra Vořechovského nyní na dovolené v Itálii.

Faltýnek sdělil serveru Seznam Zprávy, že se vydání nebude bránit.

„Dnes jsem obdržel od policie žádost o udělení souhlasu s trestním stíháním dvou poslanců, a to poslance A. Babiše a poslance J. Faltýnka,“ napsal Hamáček. „V té žádosti je uveden i důvod, ale já nejsem oprávněn obsah té žádosti komentovat, protože s obsahem se musí nejprve seznámit členové mandátového a imunitního výboru,“ dodal. Potvrdil také, že Sněmovna by se měla žádostí zabývat na své nejbližší schůzi, která začne v úterý 5. září.

Zenklová doplnila, že v případu Čapího hnízda zatím nebyl nikdo obviněn.

Poslance ani senátora nelze podle Ústavy České republiky trestně stíhat bez souhlasu komory, jejímž je členem. Pokud Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky nebo Senát Parlamentu České republiky souhlas odepře, je stíhání vyloučeno po dobu trvání mandátu. Policie ho může případně obvinit až potom, co mu skončí mandát.

Morální kodex hnutí ANO stanoví, že reprezentant hnutí nevyužije v případě trestního stíhání poslaneckou nebo senátorskou imunitu a požádá příslušný výbor, aby neprodleně navrhl jeho vydání. Jedinou výjimku v tomto ohledu tvoří případné stíhání za politické projevy pronesené na půdě Parlamentu České republiky.

Kodex také uvádí, že reprezentant hnutí se musí vzdát funkce v případě obžaloby z úmyslného trestného činu nebo nedbalostního trestného činu v souvislosti s výkonem veřejné funkce. V minulosti kodex žádal rezignaci na funkci už v případě jakéhokoli trestního stíhání, letos v březnu ale ANO podmínky změkčilo.

Babiš čelí v souvislosti s Čapím hnízdem od sklonku roku 2015 trestnímu oznámení. Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně dosáhla na padesátimilionovou evropskou dotaci. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila mezi firmy Agrofertu. Babiš na mimořádné schůzi Sněmovny svolané z popudu opozice řekl, že v době získání dotace vlastnily farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

Lhůta pro policejní rozhodnutí v kauze se několikrát prodlužovala. Dohledové Vrchní státní zastupitelství v Praze však v prošetřování možného dotačního podvodu neodhalilo žádné významné pochybení. Dotace pro Čapí hnízdo prověřuje i Evropský úřad pro boj proti podvodům OLAF, který chce k závěru dospět do konce letošního roku.

Politologové: Kauza vydání Babiše voliče ANO výrazně neovlivní

Politologové se domnívají, že žádost policie o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka voliče jejich hnutí příliš neovlivní. Podle politologa Miroslava Mareše z brněnské Masarykovy univerzity ale může některé voliče odradit od účasti u voleb. Politolog Lukáš Valeš ze Západočeské univerzity v Plzni České televizi řekl, že si nemyslí, že by šlo o politicky motivovanou akci policie.

Mareš řekl, že žádost, kterou policie zaslala Sněmovně a ve které žádá vydání Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání, je hodně neočekávaná. Nemyslí si ale, že nedlouho před podzimními sněmovními volbami tento krok povede k razantnímu úbytku voličských preferencí. Podotkl, že ANO situace využije, aby se postavilo do role mučedníka a bude například kritizovat policii, že je pod vlivem ČSSD. Předpokládá, že kauza by se mohla ve volbách projevit tím, že několik procent voličů ANO k nim nepřijde. „Takže to spíš má pro ANO nepříjemné důsledky, ale nemyslím si, že to bude fatální,“ poznamenal. Podle něj hnutí situaci přizpůsobí svou politickou propagaci.

Podle Valeše se nepochybně záležitost stane velkým politickým tématem. V České televizi ale řekl, že je otázka, nakolik voliče ovlivní, protože se takzvaná kauza Čapího hnízda řešila už několikrát. „Ukazuje se, že to s preferencemi ANO nijak nezahýbalo,“ podotkl.

Babiš na žádost policie reagoval slovy, že jde o snahu politického systému jej zlikvidovat. Její načasování podle něj ukazuje na snahu ovlivnit volby. Valeš poznamenal, že se taková úvaha nabízí. Přiklání se ale k názoru, že jde pouze o časový souběh a záležitost náhod. Domnívá se, že pokud by šlo o politické zadání, žádost by se objevila těsně před volbami, aby se už ANO nestihlo bránit.

Zdroj ČTK

Štítky Andrej Babiš, policie, Jaroslav Faltýnek, trestní stíhání, Čapí hnízdo, ANO 2011, Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických, volby, Jan Hamáček, Poslanecká sněmovna ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie žádá vydání Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání, jde o Čapí hnízdo  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.