Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jiří Zimola zváží kandidaturu do vedení ČSSD

Bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola zváží kandidaturu do vedení ČSSD, bude-li mít členská základna zájem. Strana podle něj musí po neúspěšných volbách do Sněmovny projít sebereflexí. Zimola to řekl po zasedání jihočeského výkonného výboru sociálních demokratů. Ti soudí, že mimořádný stranický sjezd by měl být dřív než v dubnu, jak je plánováno nyní.

Jihočeská ČSSD navrhuje pro mimořádný sjezd únor a nebrání se ani dřívějšímu termínu. Zimola dodal, že do sjezdu by měli členové vedení zůstat ve svých funkcích.

Bývalý jihočeský hejtman přitom před volbami prohlašoval, že nemá ambice na pozice ve vedení strany. Názorově se rozcházel s některými členy předsednictva ČSSD a domníval se, že kritici nemají šanci dostat se do vedení strany.

„Na posledním sjezdu strany se to ukázalo v případu Jeronýma Tejce. Neuspěl se svou kandidaturou na prvního místopředsedu ani na řadového místopředsedu. Vedení si nechtělo do svého týmu připustit jakékoliv kritiky, nebo lidi s jiným pohledem. Já jsem to vyhodnotil tak, že jsou-li tyhle dveře zavřené, nemá cenu se do nich vlamovat," uvedl Jiří Zimola, jenž chtěl kandidovat do Sněmovny. Celostátní vedení strany však jeho pozici na kandidátní listině neschválilo a vyřadilo jej.

Po volbách se patrně situace v předsednictvu sociální demokracie změní. ČSSD získala na celostátní úrovni 7,27 procenta hlasů a obsadí ve Sněmovně patnáct mandátů, když jich obhajovala padesát. „Sociální demokracie musí reagovat na ten tvrdý políček, který jí voliči uštědřili. Jednou z běžných věcí je to, že vedení strany dává funkce k dispozici," řekl Zimola.

Dodal, že v případě ČSSD je však potřeba na změny počkat až na řádný sjezd. Připomněl, že strana je v současnosti bez předsedy, jelikož Bohuslav Sobotka z funkce v létě odstoupil. „Není proto možné, aby své pozici bezprostředně teď opustili i místopředsedové, protože pak by stranu neměl kdo vést. A každá organizace potřebuje svého statutárního zástupce s ohledem na její chod," podotkl Jiří Zimola. Právě jen statutární zástupci mohou například provádět různé finanční operace a podepisovat důležité dokumenty.

Foto Jana Kroneislová | Zdroj ČTK

Štítky Zimola, ČSSD, vedení, kandidatura, Jiří Zimola, volby, sociální demokracie, poslanecká sněmovna, Jeroným Tejc, Bohuslav Sobotka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Jiří Zimola zváží kandidaturu do vedení ČSSD  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.