Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Exprimátor Juraj Thoma si na rozsudek ještě počká

Proběhlo další soudní líčení v případu bývalého primátora Budějc Juraje Thomy. Ten podle obžaloby v červnu 2010 podepsal dodatek za 37 milionů korun, aniž jej schválila Městská rada. Rozsudek však ještě nepadl a jednání bylo odročeno na 30. září a 1. října.

Thomovi hrozí za trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby až dvanáctiletý trest. Do problémů ho dostal podpis dodatku smlouvy k dodávce IT služeb pro magistrát firmou BitServis. Obžaloba na základě znaleckých posudků tvrdila, že tyto služby bylo možné pořídit za 28 milionů korun. Thoma tak údajně způsobil radnici škodu 8,7 milionu korun. Sám obžalovaný se líčení neúčastnil.

Soud vyslechl znalce, který zpracovával posudek stanovující obvyklou cenu za zmiňované IT služby na 28 milionů korun. Přičemž tato částka se stává především z 11,7 milionu za hardware, 2,8 milionu za software a 10,3 milionu za související služby, jako dodávka nebo servis zařízení.

Znalec se však nezabýval srovnáním kvality služeb jednotlivých nabídek, neboť to dle jeho slov nebylo předmětem posudku. Konstatoval však, že celý systém bylo možné obměnit bez větších problémů i jinými dodavateli, než firmou Bit Servis, která pro magistrát zajišťovala IT služby už v minulosti.

Soud nakonec shledal v původním znaleckém posudku nejasnosti a pochybnosti ohledně vypočtené obvyklé ceny a navrhl vypracování nového posudku jiným znalcem, který je dle jeho názoru lépe kvalifikovaný. S ohledem na to, že nový posudek zabere čas, pak soudní řízení odročil na přelom září a října.

Napsal Jaroslav Pešek

Štítky Juraj Thoma, Městská rada, České Budějovice, Jaroslav Pešek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Exprimátor Juraj Thoma si na rozsudek ještě počká  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.