Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Město povede koalice ANO, ČSSD, KDU-ČSL a ODS, primátorem by měl být znovu Svoboda

V Českých Budějovicích vzniká koalice ANO, ČSSD, KDU-ČSL a ODS. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu bude mít 23 hlasů. Podle Svobody, který by měl opět stanout v čele magistrátu, se strany už dohodly na rozdělení míst v jedenáctičlenné městské radě. Kromě primátora v něm obsadí ANO i další čtyři místa, ČSSD bude mít čtyři radní včetně statutárního náměstka. Lidovci a občanští demokraté budou mít v radě po jednom zástupci.

Svoboda uvedl, že nově vznikající koalici už schválily příslušné stranické orgány. Konečná dohoda by mohla být podepsána do 21. září, kdy se sejde městské zastupitelstvo. Na něm by tak už mohlo být zvoleno nové vedení města.

Povolební koalice ANO, Občané pro Budějovice, TOP 09 a KDU-ČSL přestala fungovat 29. června, kdy opoziční ČSSD úspěšně iniciovala na zastupitelstvu odvolání primátora a jeho tří náměstků. Pomohli jí k tomu i tři odpadlíci z ANO.

Svoboda potvrdil, že součástí koalice nebude několik zastupitelů původně zvolených za ANO, kteří se podíleli na pádu původního vedení města. „To byla naše podmínka, se kterou jsme vstupovali do jednání. A nemohu vyloučit, že nás podpoří i někteří zastupitelé z dalších stran,“ řekl Svoboda.

Obecní volby v Českých Budějovicích vyhrálo loni v říjnu hnutí ANO, v 45členném zastupitelstvu získalo 12 mandátů, druhé ČSSD hlasy vynesly devět mandátů, třetímu hnutí Občané pro Budějovice osm, čtvrté KSČM šest, TOP 09 čtyři, lidovcům a ODS po třech.

Zdroj: ČTK

Štítky ANO 2011, ČSSD, KDU-ČSL, ODS, koalice, primátor, České Budějovice, TOP 09, Občané pro Budějovice, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město povede koalice ANO, ČSSD, KDU-ČSL a ODS, primátorem by měl být znovu Svoboda  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.