Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Sanaci azbestu na májských školách zaplatí město

Budějcká městská pokladna je od středečního podvečera chudší o miliony, které město zaplatí za sanaci azbestu ve školách na Máji. Na mimořádném jednání o tom rozhodli budějčtí zastupitelé.

V zasedací síni budějcké radnice se k projednání jediného bodu sešlo 34 zastupitelů, včetně dvou, kteří byli v úvod nově jmenováni do funkcí za odstupující kolegy – Veronika Přibylová za Karla Boudu (HOPB) a Ivan Rybníček za Jana Petra (ODS).

S návrhem rozpočtového opatření zastupitele seznámil náměstek Miroslav Joch (ČSSD), který konstatoval, že vzhledem k zahájení sanačních prací v objektech májských škol bude muset město uhradit firmě SITA CZ náklady na sanaci ve výši 15 milionů korun a téměř tři miliony na následná kontrolní měření a odborný dozor, který bude provádět firma Foster Bohemia.

V diskusi k návrhu vystoupili zastupitelé opozice Vladimír Brůha (ODS), Jana Menzelová (ODS) a Lea Klokočková (KSČM). Ve svých příspěvcích poukázali na fakt, že k problematice nemají dostatek relevantních informací, přestože o ně žádali.

Zdůraznili, že sanaci a brzký návrat žáků do škol považují za velmi důležité, ale přesto mají výhrady k postupu, který ve věci město zvolilo, včetně toho, že o ceně sanace nebyli oficiálně informováni a z jiných zdrojů zjistili, že jsou uváděny různé ceny – původní údaj byl 12 milionů 690 tisíc, další údaj 15,2 milionu a nakonec je předmětem schvalování rozpočtového návrhu cena téměř 18 milionů.

Navíc podle opozičních zastupitelů není z dostupných zdrojů zřejmé, jestli bylo v plánu sanace přihlédnuto k možnosti, že azbestová vlákna může obsahovat vzduchotechnika v objektech a tedy i po sanaci se může azbest dále šířit, což by výsledek sanace víceméně anulovalo.

Důvody rozdílně uváděných cen vysvětlil náměstek Kamil Calta (TOP 09), prvotní cena 12,7 milionu byla uvedena bez DPH, další navýšení pak zahrnuje cenu odborného dozoru a kontrolních měření.

Náměstek školství a tělovýchovy Petr Podhola informoval zastupitele o nákladech na dopravu žáků do náhradních škol, které by podle něj neměly převýšit částku jednoho milionu korun.

Bez jakýchkoliv dalších otázek, včetně zásadní – bude město v budoucnu vyžadovat úhradu všech nákladů po těch, kteří situaci zavinili? – byl návrh rozpočtového opatření schválen 30 hlasy. Čtyři zastupitelé se hlasování zdrželi.

Štítky azbest, environmentální remediace, ODS, Jan Petr, Miroslav Joch, ČSSD, Občané pro Budějovice, KSČM, Petr Podhola, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sanaci azbestu na májských školách zaplatí město  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.