Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zeman dostal na uvítanou cestovní pas a sklenku Budvaru

Černá auta s majáčky, zastavený provoz na křižovatkách, všude spousta policistů. Do Budějc dnes dopoledne přijel prezident České republiky Miloš Zeman! Jeho Škoda Superb zastavila před budovou krajského úřadu jen pár sekund před půl jedenáctou, přesně podle naplánovaného programu.

Na jihu Čech Miloše Zemana přivítal hejtman Jiří Zimola a předal mu Rožmberský cestovní pas, který českému prezidentovi, podle slov nejvyššího představitele kraje, umožňuje pobyt v regionu až do středy. Jen co hlava státu vstoupila do útrob krajského úřadu, přivítaly ho potleskem desítky zaměstnanců.

Po dvacetiminutovém soukromém rozhovoru Zemana se Zimolou v hejtmanově kanceláři, kde si prezident na osvěžení vyžádal sklenku Budvaru, následovalo setkání s krajskými zastupiteli a vedoucími pracovníky všech složek jihočeského integrovaného systému, mezi nimiž nechyběl ani ředitel Národního parku Šumava Jiří Mánek nebo šéfka Regionální agrární komory Jihočeského kraje Hana Šťastná.

Ještě než se Miloš Zeman dostal ke slovu, přivítala ho dechovou písní Ta budějcká chasa mladá kapela Baboučci, složená ze žáků Základní umělecké školy na Piaristickém náměstí.

Nejprve se slova ujal hejtman Jiří Zimola, aby v krátkosti vyjmenoval hlavní problémy Jihočeského kraje v souvislosti s jeho velkou rozlohou a malou hustotou obyvatel. Hovořil o nemocnicích, dopravě, ale i nezaměstnanosti a nutné podpoře cestovního ruchu. Mimo jiné zmínil také možnost rozšíření infrastruktury o leteckou dopravu, čímž narážel na modernizaci letiště v Plané u Českých Budějovic.

„Když jednou v rámci volební kampaně projedete jižní Čechy křížem krážem, tak vám vstoupí do srdce a stanou se vaším druhým nejoblíbenějším krajem po Vysočině. Člověk má být upřímný a neříká, když přijede kamkoliv, že je to zrovna kraj jeho srdce. V mém případě je Jihočeský kraj na druhém místě po Vysočině,“ zmínil v úvodu svého proslovu prezident Miloš Zeman.

Zeman mluvil také o potenciálu cestovního ruchu i jeho zájmu o šumavské lesy při ochraně proti kůrovci. „Šumavu jsem nejprve přeletěl jen v helikoptéře a ochránci životního prostředí mi vykládali, že ‚z helikoptéry málo vidíte‘. Tak jsem potom šel pěšky na Plešné jezero, sedm kilometrů tam, sedm zpátky, a bylo to ještě horší než z helikoptéry,“ uvedl Zeman. Zároveň vyzdvihl práci nového vedení národní parku, včetně bývalého ředitele Jana Stráského, a odsoudil počínání jeho předchůdců.

Prezident zároveň vyjádřil svou podporu dostavbě Temelína. Podle něj je pro každou suverénní zemi kromě potravinové soběstačnosti nejdůležitější energetická soběstačnost. Při diskuzi s krajskými zastupiteli se mimo jiné věnoval svému negativnímu postoji vůči solární politice Evropské unie nebo privatizaci Budějovického Budvaru.

„Na svých přednáškách v Americe jsem říkal udiveným Američanům: ‚Vy nepijete pivo, i když se tak domníváte, vy pijete dirty brown water (špinavou hnědou břečku), které říkáte pivo.‘  Protože mají smysl pro humor, po téhle větě se zpravidla rozlehl potlesk. Mám silné obavy, že kdyby Anheuser-Busch, jako nejsilnější hráč na trhu, privatizoval Budvar, tak že i tady budeme pít pivo z rýže... v Americe se totiž dělá pivo z rýže, velice chutné. Ale stačí ochutnat jednou a pak už nemusíte pokračovat,“ vyprávěl Miloš Zeman.

Na závěr popřál Jihočeskému kraji, aby si uchoval své priority, mimo jiné i zvláštní ráz svých občanů, které podle něj jinde nenajdete. „Ráz, který je neopakovatelný, který vznikl dlouhodobou historickou tradicí a který možná tak trochu navazuje na slavný rod Rožmberků, neboť Rožmberk se mohl stát českým i polským králem,“ řekl prezident republiky a poukázal také na jihočeskou selskou tvrdohlavost.

Ještě než prezidentská kolona zamířila za dalším programem v Českých Budějovicích, došlo k vzájemnému předání darů. Miloš Zeman dostal od Jihočeského kraje dvě číše ze Šumavského křišťálu a šperky s vltavíny pro první dámu Ivanu.

Hejtmanovi Jiřímu Zimolovi prezident věnoval symbolickou stolní lampu. „To proto, abyste mohl pracovat dlouho do noci a zvládat souběh funkcí, za který jste všemi kritizován,“ přidal další ze svých častých bonmotů Zeman.

Kompletní program Miloše Zemana na jihu Čech najdete tady.

Prezident Miloš Zeman v Českých Budějovicích

Středa, 19. února 2014, 10:45

Prezident Miloš Zeman v Českých Budějovicích
Prezident Miloš Zeman v Českých Budějovicích

Štítky Miloš Zeman, prezident České republiky, návštěva Jihočeského kraje, Budějovický Budvar, Česko, Jihočeský kraj, České Budějovice, Jiří Zimola, pivo, Škoda Superb, Jiří Mánek, Agrární komora České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zeman dostal na uvítanou cestovní pas a sklenku Budvaru  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.