Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zoo v Hluboké nad Vltavou loni navštívilo více než 250 tisíc lidí

Jihočeskou zoologickou zahradu Hluboká nad Vltavou, která jako jediná zoo v Česku a v západní Evropě chová medvěda plavého, navštívilo loni více než 250 tisíc lidí. Je to v podstatě stejně jako v roce 2014. Největší zoo v jižních Čechách chová přibližně 360 druhů zvířat. Některé z nich si může veřejnost adoptovat nebo se stát jejich patronem.

Návštěvníci mohou v Hluboké nad Vltavou vidět mravence zrnojeda stejně jako losa evropského. Od konce ledna zde žijí také tři zmije milóské, které zoo získala z Německa. „Jde o nejjedovatější druh hada v Evropě. Patří k poměrně vzácným a méně chovaným druhům zvířat, v přírodě je známá jen ze čtyř ostrovů v Egejském moři. Na největším z nich, na ostrovu Milós, se jejich populace odhaduje pouze na 1500 až 2000 jedinců. Tato zmije je tedy ohrožená vyhubením,“ uvedl zástupce ředitele zoologické zahrady Roman Kössl.

Nejvzácnějším druhem, který zoo chová, je však medvěd plavý. Ve volné přírodě se vyskytuje velmi řídce a jen v nepřístupných a nepřehledných vysokohorských oblastech postsovětských středoasisjkých republik, v Nepálu, Indii, Pákistánu nebo Tibetu. „U nás žijí tři medvědi plaví a žádná jiná zoo jižně a severně a dál na západ od nás je nechová,“ uvedl Kössl. Platí to i pro africký nebo americký kontinent a Austrálii, dodal.

Jihočeská zoologická zahrada Hluboká nad Vltavou však láká návštěvníky i na jiné zvířata. „K nejatraktivnějším patří tygři ussurijští. Nejobjednávanější program pro školy je s živými hady, na které si mohou děti sáhnout. Loni jsme takto připravili 71 lekcí,“ řekl Kössl.

Zoo, která se rozprostírá na více než šesti hektarech, loni získala ze vstupného téměř 18,5 milionu korun. Roční náklady na provoz jsou kolem 40 milionů korun. Zoologická získává peníze od svého zřizovatele, kterým je Jihočeský kraj, a také v podobě příspěvku ministerstva životního prostředí na chov ohrožených druhů.

Zahradu založil před druhou světovou válkou vášnivý obdivovatel přírody a lovu Adolf Schwarzenberg, slavnostně ji pro veřejnost otevřel 1. května 1939. V témže roce se do ní přišlo podívat 33 tisíc lidí. Objekt v Hluboké nad Vltavou je pátou nejstarší zoo v Česku.

Foto Matěj Večeřa | Zdroj ČTK

Štítky Hluboká nad Vltavou, zoologická zahrada, příroda, medvěd, Česko, Západní Evropa, Jihočeský kraj, druhá světová válka, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Egejské moře

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo v Hluboké nad Vltavou loni navštívilo více než 250 tisíc lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.