Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Není svoboda jako Svoboda. Město letos tibetskou vlajku nevyvěsilo

Tibet - střecha světa. V minulosti býval královstvím, nyní je území okupováno Čínskou lidovou republikou. Na podporu této krásné oblasti v Asii se každoročně po celém světě vyvěšují 10. března tibetské vlajky. Smyslem je poukázat na utlačování lidských práv v této zemi.

Původně bojová zástava, nyní oficiálně vlajka tibetské exilové vlády, má zajímavou symboliku. Uprostřed se nachází zasněžená hora, za jejímž vrcholem vychází zářivé slunce. To má symbolizovat radost ze svobody, blahobytu a duchovního a materiálního štěstí všech živých bytostí v Tibetu. Šest původních kmenů, předků Tibeťanů, představují červené pásy na modré obloze.

Žluté lemování má také svůj význam. Představuje zlato jako symbol Buddhova učení. Na jedné ze stran však lemování chybí, je to důraz na otevřenost Tibetu vůči nebuddhistickému učení. Na hoře jsou dva sněžní lvi, kteří značí sjednocení duchovního a světského života. Drží dva drahokamy - horní reprezentuje Buddhu, dharmu a sanghu, dolní správné etické chování.

K této mezinárodní iniciativě, která vznikla v devadesátých letech minulého století a připomíná povstání v Lhase z roku 1959, se rok co rok připojuje více a více českých měst. Vůbec poprvé se k akci připojila před dvaceti lety čtyři česká města. Od té doby jejich počet strmě vzrůstá. Loni jich bylo už 697. A nezůstává pouze u radnic či městských a obecních úřadů. Zapojují se i některé školy.

Radnice vlajku nevyvěsí, sklízí za to kritiku

Například České Budějovice se poprvé zapojily v roce 2003, tedy před třinácti lety. Jenže na tradici letos nenaváží, vedení radnice v čele s primátorem Jiřím Svobodou vlajku nevyvěsí. „V otázce vyvěšení vlajky mohu za město pouze komentovat, že tato věc byla projednána ve vedení města a nezískala většinovou podporu. Co se týká mého vlastního postoje, osobně v této věci dlouhodobě zastávám stále stejné stanovisko, že je právem každého občana, zda se k této akci připojí či nepřipojí, město (jako samospráva zastupující všechny občany) by mělo zůstat v neutrální pozici,“ uvedl náměstek primátora Petr Podhola. 

To ostře kritizovalo například hnutí Občané pro Budějovice. „Současné vedení města v čele s primátorem s příznačným příjmením Svoboda zakázalo symbolické vyjádření solidarity se zemí, kde jsou desítky let porušována lidská práva a tolerováno násilné potlačování svobody,“ připomněl předseda hnutí Ivo Moravec. Občané pro Budějovice vyvěsili tibetskou vlajku hned ve čtvrtek ráno.

Podobně se k akci staví i budějcká pobočka Amnesty International. Ta se připojila k mezinárodní kampaní Hlas pro Tibet, jejíž symbolem je letos vlaštovka. „Vlaštovku si mnoho z nás spojuje s jarem, znamená pro nás návrat naděje, slunečných dnů a svobody se rozlétnout. Vlaštovky pro Tibet odešleme Tibeťanu Druklovi jako příslib naděje a lepších časů. Tento mladý spisovatel a blogger byl 17. února 2016 odsouzen na 3 roky vězení, pravděpodobně kvůli svým výrokům o nezávislosti Tibetu,“ osvětlila jedna z pořadatelek Iva Trantinová.

V rámci kampaně se v Budějcích uskuteční i několik kulturních akcí. Tak například od 10 do 16 hodin můžete na Lannově třídě napsat na 143 (počet obětí sebeupálení v Tibetu od roku 2009) praporků napsat své přání pro Tibet. „V 16:30 jsme připravili flashmob na náměstí. Využijeme provaz s praporky a na konci flashmobu zapálíme svíčky, opět 143. Jedná se o první takový flashmob v jihočeské metropoli,“ přidala Trantinová.

Od 15 hodin také proběhne v Café Hostel společenské setkání s názvem Vlajka pro Tibet. O tři hodiny později můžete zajít na přednášku o Tibetu v Horké Vaně. Program následně vyvrcholí v Kavkárně, kde v 19 hodin začne Festival ProTibet 2016, na kterém se budou promítat dva dokumentární filmy o tomto krásném území s bohatou kulturou. 

Foto Jan Luxík

Štítky Tibet, Tibetská vlajka, Čína, Asie, Gautama Buddha, radnice, České Budějovice, Jiří Svoboda, Amnesty International, Ivo Moravec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Řehoř Husinecký

Dalajláma je vzdělaný a jistě dobrý člověk který bojuje za nezávislost Tibetu, ale ne tak doslova. Je to realista a proto bojuje za určitý typ samosprávy a svobodu – hlavně svobodu náboženskou. O tu mu jde hlavně. O skutečnou demokracii méně – v Tibetu totiž demokracie nikdy nebyla, vládl tam krutý feudální a náboženský režim. Moc mnichů v okolí jejich klášterů byla ničím neomezená. Před padesáti lety byly v Tibetu ještě lidské oběti. Dnes, v době internetu není problém si najít články o Tibetu a dozvědět se, jaký byl Tibet v minulosti. Otázka Tibetu není tak jednoduchá, jak se nám ji někteří lidé snaží ukázat. Jako samostatný stát by s největší pravděpodobností sklouzl zpátky do historie kde by opět vládli mniši a náboženství by ovládalo veškerý život. A s každým náboženstvím jsou problémy. Žádný náboženský stát není demokratický. A k demokracii je cesta dlouhá a trnitá. ................ odsouzen na 3 roky vězení, pravděpodobně kvůli svým výrokům o nezávislosti Tibetu,“ osvětlila jedna z pořadatelek Iva Trantinová. Takže ani pořádně nevíme zač byl odsouzen, pádný důvod k oslavám.

Čtvrtek, 10. března 2016, 17:23Odpovědět

Frodo kocour

Střechou světa, pokud přijmeme tak hloupé označení rozhodně není Tibet, ale Nepál, kde jsou nejvyšší hory světa, včetně Mt. Everest. A je jen dobře, že radnice nevyvěsila fangli neexistujícího pastátu. On Tibet byl snad poslední stát na světě kde i oficiálně bylo otroctví (až do obsazení Čínou) a přes žvásty neziskovek, tam byla tvrdá teokratická vláda, kterou provozovali tamní lámaisté v čele s dalajlámou. Takže podporovat, byť nesmyslným fangličkařením takový stát je asi jako vyvěšovat fangle s hákovým křížem. Ono když nemají mniši moc, je hezké je poslouchat )to i komouše) ale dokud moc měli bylo to dost hrůzné vládnutí. A jestli má mít Tibet samostatnost, pak jistě nikoli pod vládou nějakého mnicha, jehož fangli vyvěšují hloupé radnice, ostatně i v řadě dalších měst s tím skončili.

Čtvrtek, 10. března 2016, 14:16Odpovědět

Není svoboda jako Svoboda. Město letos tibetskou vlajku nevyvěsilo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.