Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vodárenská věž dostane novou fasádu

Výstavbou lešení zahájili v pondělí technici opravu fasády Vodárenské věže na Mánesově ulici v Budějcích. Stavba lešení potrvá týden, poté začnou další úpravy spojené s „převlékáním kabátu“ čtyřiačtyřicet metrů vysoké věže z roku 1724.

„Následovat bude podrobnější průzkum dosud neprozkoumaných částí hrázdění a současně začnou přípravné práce na opravě fasády,“ popsala vedoucí útvaru marketingu a komunikace společnosti ČEVAK Jitka Kramářová.

U rekonstrukce Vodárenské věže budou muset dělníci postupovat velmi citlivě. Jde totiž o technickou památku. Nelze tak s určitostí říci, kdy přesně skončí její oprava. Zatím je však stanoven na konec června. Vodárenská věž by se tímto měla vrátit k původní historické podobě včetně barevnosti fasády.

Minulý rok prošla věž z roku 1724 úpravami exteriéru, po kterých mohla být památka zpřístupněna veřejnosti. Od loňského září pak Vodárenskou věž navštívilo čtyři tisíce návštěvníků.

„Novinkou jsou dvě videoprojekce, které návštěvníkům netradiční formou přibližují historické souvislosti a doslova je ‚vtáhnou do děje‘. V okolí věže vznikla naučná stezka o historii vody a v areálu jsou i vodní prvky. Věříme, že se po dokončení prací areál stane místem, kam lidé budou rádi vracet za poznáním i za zábavou,“ řekla Jitka Kramářová.

Foto Vladimír Homola

Štítky vodojem, fasáda, oprava, České Budějovice, ČEVAK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodárenská věž dostane novou fasádu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.