Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

O půlnoci oficiálně končí topná sezona, budějcká teplárna ji ukončila již o týden dříve

Devět měsíců trvala hlavní topná sezona pro české teplárny. Ta v úterý oficiálně končí. Naplno se opět začne vytápět začátkem září, konkrétní datum však ovlivní i počasí. Proto třeba v Teplárně České Budějovice automatické regulace výměníkových stanic už dál tepelnou energii nedodávají od poledních hodin 23. května.

Pokud totiž stoupne teplota dva dny po sobě nad 13 stupňů a je předpokládáno, že tomu tak bude i v následujícím dni, je možné topnou sezonu, která trvá od začátku září do konce května, ukončit. „Období velmi mírných zim pokračuje, což se promítá do spotřeby tepla. Poslední zima byla jen nepatrně chladnější než ty dvě předcházející,“ rekapituluje sezónu mluvčí Teplárenského sdružení České republiky Pavel Kaufmann.

Průměrná délka topného období je v České republice 230 až 240 dní. Skutečná délka topné sezony se může u jednotlivých tepláren lišit. V Budějcích tentokrát trvala 266 dní, což je o čtyři méně než minule. „Z hlediska provozu jsme ji zvládli velmi dobře, bez vážnějších problémů. To svědčí o dobré práci zaměstnanců a péči o celou teplárenskou soustavu, včetně distribuční sítě, strojů a technických zařízení,“ říká Miroslav Houfek, předseda představenstva teplárny.

Podobně na tom byla Jaderná elektrárna Temelín, která vytápěla Týn nad Vltavou od poloviny září. Od zítra už do nedaleko vzdáleného města půjdou dodávky jen na ohřev vody. „Kapacitně nejsme omezeni, dodáváme tolik tepla, kolik Týn potřebuje. V porovnání s hlavní topnou sezonou to teď bude přibližně pětina, což je na ohřev vody dostatečné. Pokud by teploty dlouhodoběji spadly pod 13 stupňů, jsme schopni během několika hodin zvýšit dodávky tepla na maximum,“ říká Marek Sviták, tiskový mluvčí elektrárny

Štítky teplo, České Budějovice, Česko, Jaderná elektrárna Temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O půlnoci oficiálně končí topná sezona, budějcká teplárna ji ukončila již o týden dříve  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.