Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Jihočeském kraji se o první Českou cenu za architekturu uchází čtyři nominovaná díla

Česká komora architektů (ČKA) v lednu 2016 vyhlásila 1. ročník České ceny za architekturu. Soutěžní přehlídka se setkala s obrovským zájmem architektů, kteří do ní přihlásili téměř 500 realizací.

Sedmičlenná mezinárodní odborná porota (Boris Bežan, Kees Kaan, Ivan Koleček, Miriam Lišková, Joe Morris, Martin Rein-Cano a Jan De Vylder) do užšího výběru nominovala 63 děl, ze kterých na podzim 2016 vzejde zhruba deset finalistů a celkový vítěz České ceny za architekturu. Nominační večer se konal 14. června v kulturním prostoru La Fabrika v pražských Holešovicích. V nominacích poroty jsou pokryty téměř všechny regiony České republiky, Jihočeský kraj je zastoupen 4 architektonickými díly.

Soutěžní přehlídka byla ve svém prvním roce otevřena realizacím za posledních pět let. Mezi nominovanými projekty však byla převážná část děl dokončena teprve v posledních dvou letech (dvacet jedna děl bylo dokončených v roce 2015 a patnáct v roce 2014).

Zda některá z realizací nacházející se v jihočeském kraji osloví porotce natolik, že se zařadí mezi finalisty, bude jasné 7. listopadu na slavnostním galavečeru v prostoru pro nové umění – Jatka 78. Na akci budou rovněž vyhlášeny výsledky výjimečného počinu a mimořádné ceny. Úkol to bude jistě nesnadný, s řadou děl se však porota seznámí přímo v terénu na začátku září.

Realizace v Jihočeském kraji:

Lesní útulna

Adresa: Kovářov

Autoři: Petr Uhlík, Jan Šorm, Přemysl Jurák

Původní myšlenkou pro vznik této „zašívárny“ bylo vybudování místa pro relaxaci duše I těla, které nakonec zakotvilo na pozemku uprostřed polí, lesů a luk, na místě odlehlém a tak trochu zapomenutém. Zde vyrostl volně stojící objekt z opáleného dřeva, který uvnitř skrývá jeden spojitý vnitřní prostor o rozměrech 3,1 x 5,8 m. Ve vstupní části je volná rovná plocha v délce pro stojícího člověka, otevřená prosklenou plochou na výhled. Zbytek délky objektu je stupňovitě zvednut k otvoru směrem do korun stromů a zakončen plochou pro ležení. Multifunkční prostor je určen nejen k přebývání, ale i pořádání menších představení nebo meditování.

Park Čtyři Dvory v Českých Budějovicích

Adresa: České Budějovice

Autoři: David Prudík, Markéta Veličková, Petr Velička

Park, který stojí na místě bývalého vojenského prostoru, je zvoleným konceptem přirozeně propojený s přírodou i ekosystémem nedalekých rybníků. Vstupy do parku jsou navrženy v místech vyústění ulic budoucích nových bytových domů, síť cest je koncipována pro obsluhu všech potřebných aktivit v parku. Součástí areálu je také kavárna se zázemím a sociální zařízení pro potřeby parku.

Spolkový dům Slavonice

Adresa: Slavonice

Autoři: Jiří Opočenský, Štěpán Valouch

Spolkový dům ve Slavonicích byl postaven původními německými obyvateli města před druhou světovou válkou a sloužil setkávání německých spolků s vyloučením účasti českých obyvatel. Po vyhnání sudetských Němců byl za komunismu v 80 letech 20. století nekoncepčně přestavován na kino a nebyl dokončen. Dům koupila místní Slavonická renesanční ops a rozhodla se pro přestavbu. Místo se vyčistilo, přístavby zbouraly a původní dům se navýšil o patro, aby se stal sebevědomou architekturou, novým městským domem. Nízkoenergetický dům je rozdělen betonovým blokem na dvě části. Část s rušnou kavárnou a kancelářemi a na část tichou se sálem a učebnami, v podkroví jsou umístěny technologie.

Vila Frýdava

Adresa: Frýdava

Autoři: Petr Uhlík, Zuzana Šuleková

Vila Frýdava je umístěna na příkrém svahu Lipenské vodní nádrže s nepříznivou severovýchodní orientací ve vysoké nadmořské výšce 745 m.n.m. Celé těleso domu je rozděleno na dvě hmoty. Spodní betonový sokl v sobě skrývá ložnice spojené s venkovním prostředím terasou a v suterénu malé wellnes a technické zázemí domu. Na soklu sedí napříč prosklený hranol, s přesahem 8 metrů na obě strany tak levituje mezi stromy nad jezerem. Obytný prostor se skrze prosklené fasády otevírá panoramatickým výhledům na jezero a slunci. Skládací okenice regulují míru otevření fasády a umožňují také její úplné uzavření.

Autoři

Štítky architektura, Jihočeský kraj, Česká komora architektů, dům, Joe Morris, Martin Rein-Cano, Ivan Koleček, Slavonice, Frýdava, La Fabrika, druhá světová válka, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihočeském kraji se o první Českou cenu za architekturu uchází čtyři nominovaná díla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.