Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Do lyžařských center na jihu Čech šly letos až desítky milionů korun

Do vylepšení lyžařských středisek na jihu Čech letos provozovatelé vložili až desítky milionů korun. Zřejmě nejvyšší sumu investovali do modernizace technologického zázemí a zlepšení komfortu lyžařů v Lipně nad Vltavou. Naproti tomu na Zadově rozsáhlé úpravy teprve chystají, a letos proto šlo do nových atrakcí jen minimum peněz. Vyplývá to z vyjádření provozovatelů jihočeských zimních středisek.

Majitelé lipenského skiareálu investovali před letošní lyžařskou sezonou desítky milionů korun. Nejvíc peněz si vyžádalo posílení, modernizace a automatizace zasněžovacího systému. Areál má například 11 nových sněhových děl, během nadcházející sezony jich bude mít k dispozici 59. Změn se dočkal ale i snowpark nebo jednotlivé sjezdovky, řekl manažer marketingu lipenského areálu Vojen Smíšek.

„Před letošní sezonou jsme se zaměřili na zábavu, kterou lyžařům nabídneme. Prioritou nebylo prodlužování sjezdovek, tak jak to bylo v minulých letech, ale tvorba zábavných prvků,“ řekl Smíšek. Novou tvář dostává například snowpark, který bude zaměřen na začátečníky i pokročilé jezdce.

„V rámci snowparku jsme investovali do nových překážek a terénních úprav a budeme instalovat i malý vlek. Ten pomůže při výuce základů freestylu, kterou na letošek zařadila do programu naše lyžařská a snowboardová škola,“ dodal Smíšek.

Pro širokou veřejnost bude připravena skicrossová dráha, navržená profesionály z českého snowboardcrossového týmu, nebo úsek s postavenou tratí pro obří slalom. V něm si bude moci každý vyzkoušet, „závodní“ jízdu. „Rozšířili jsme i sjezdovku Lišáka Foxe, na které budou umístěny zábavné prvky pro malé lyžaře,“ uvedl Smíšek.

Na Zadově se připravují na velké investiční akce, které areál čekají v následujících letech. Vyjdou až na 60 milionů korun. Proto před letošní lyžařskou sezonou investovali do atrakcí minimum.

„Připravujeme velké investiční akce na další tři roky. Tento rok byl ve znamení inženýrské činnosti, projektové přípravy, nákupu pozemků,“ uvedl majitel Lyžařského areálu Kobyla v Zadově Luděk Sáska. Na Zadově budou v následujících letech zásadním způsobem upravovat zasněžování areálu, pro jehož zásobování postaví dvě velké vodní nádrže, vejde se do nich až 25 tisíc metrů krychlových vody.

Druhou velkou investiční akcí bude stavba objektu, který bude stát mezi současnou sjezdovkou a budovou Horské služby. „V něm bude restaurace s terasou s výhledem na sjezdovku, sociální zařízení, zázemí pro lyžařskou školu, veškeré půjčovny nebo třeba vyhřívárna pro maminky s dětmi,“ uvedl Sáska.

V rodinném areálu na Kvildě před sezonou dokončili modernizaci vleků, zaměstnanci udělali také terénní úpravy týkající se přístupu na sjezdovku a zpříjemnění pohybu po areálu a hlavně vylepšili zasněžovací systém. „Investice se pohybovala okolo půl milionu korun,“ uvedl provozovatel areálu Richard Jirouš.

Zdroj ČTK

Štítky Česko, Zadov, lyžař, sjezdovka, Lipno nad Vltavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do lyžařských center na jihu Čech šly letos až desítky milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.