Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Který strom je v centru města nejstarší?

Toto je těžká otázka. Ani odborníci se neshodnou. Navštívili jsme Agenturu ochrany přírody a krajiny České republiky se sídlem v Českých Budějovicích, promluvili jsme s odborníky ze Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity, se zaměstnanci odboru životního prostředí magistrátu města a všude jsme se setkávali s krčením ramen či jsme byli odkázáni na Encyklopedii Českých Budějovic.

Uznávaný českobudějovický přírodovědec Karel Smetka nám před čtyřiceti lety říkal, že nejstarší dřevinou ve městě je tis červený v zahradě planetária. Když ale zahradu navštívíte, tak sice najdete poměrně vzácný tis červený, ale na to, že by měl být starý přes 450 let, nevypadá. Obzory nám otevře až odborná literatura, kde je poznámka, že tis červený se často omlazuje a ze starého kořenového systému vyrůstají stromy nové a staré zanikají. Právě z tohoto důvodu se velmi těžko určuje stáří stromu.

Druhým adeptem na vítězství je rozložitá lípa u plovárny na Sokolském ostrově, jejíž věk je odhadován na 350 let.

Navrhujeme tedy šalamounské řešení – nejstarším stromem v centru Českých Budějovic nechť je lípa u plovárny a nejstarším keřem bude tak tis červený v zahradě planetária. Tis je totiž keř.

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky České Budějovice, strom, Milan Binder, tis červený, zahrada, Zemědělská fakulta Jihočeské univerzity, Česko, centrum města

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Který strom je v centru města nejstarší?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.