Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Do táborského babyboxu někdo odložil chlapečka. Dostal jméno Jaroušek

Do táborského babyboxu v úterý večer někdo odložil chlapečka. V jižních Čechách je to čtvrté miminko nalezené v této speciální schránce. Pro babybox v Táboře je to první odložený novorozenec. Dostal jméno po ředitelce domova seniorů.

„Že v babyboxu v Táboře je novorozenec, signalizační zařízení ohlásilo v úterý 14. března ve 21:46. A bleskově se roztočil kolotoč záchrany dítěte. A to od péče zdravotníků až po pěstouny nebo náhradní rodiče,“ uvedl zakladatel sítě českých babyboxů Ludvík Hess.

Speciální box pro nechtěná miminka je v Táboře umístěný na budově domova důchodců G-centrum a chlapečka z bedýnky babyboxu vyndala sestřička z domova pro seniory Ivanka. Klučina měl na sobě jen plenkové kalhotky a byl zabalený v dece. Je to drobeček, váží 2500 gramů a měří 47,5 centimetrů, ale má se čile k světu. Dostal jméno Jaroslav Kotalík. „Jmenuje se po ředitelce G-centra Jaroslavě Kotalíkové. Ta nejenže slaví v těchto dnech narozeniny, ale především má lví podíl na tom, že speciální schránka pro odložené novorozence v Táboře vůbec je. Se zřízením táborského babyboxu bylo totiž hodně peripetií, v nemocnici ho nechtěli,“ řekl Ludvík Hess s tím, že v táborské nemocnici narazil na odpůrce, kteří jsou proti babyboxům. Ti prý například tvrdí, že babyboxy odporují některým článkům Úmluvy o právech dítěte, například právo znát totožnost nebo právu znát své rodiče. A také, že tyto speciální schránky matkám příliš usnadňují odložení nechtěného dítěte.

Ovšem zakladatel babyboxů si naopak myslí, že pomáhají vyřešit ženám třeba tíživou situaci a že babyboxy vlastně zachraňují děti, kterých by se jinak žena mohla zbavit mnohem horším způsobem. A Ludvíku Hessovi trn z paty pomohla vytrhnout tehdy v roce 2013 právě ředitelka G-centra, u které našel pochopení. Jaroslava Kotalíková nechala speciální schránku umístit na budovu domova seniorů, která je přístupná ze sousedního parkoviště před nemocnicí. Vše je ale nastavené tak, že nemocnice hned po odložení dítěte do babyboxu se novorozence ujímá.

V České republice je táborský Jaroušek Kotalík 150. odloženým děťátkem do babyboxu a letošním čtvrtým.

Babybox je označení pro místo, kam mohou matky anonymně odložit své zpravidla novorozené dítě. Jde o speciálně vybavenou schránku většinou v blízkosti zdravotnického zařízení. Je to vlastně novorozenecký inkubátor přístupný z vnější strany budovy. Ve chvíli, kdy je do něj dítě vloženo, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál. O dítě se bezprostředně postará zdravotníci. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Pokud se o dítě rodiče již nepřihlásí, bývá nabídnuto k adopci.

Babyboxů je po republice celkem už sedmdesát. Ludvík Hess je rozmisťuje už dvanáct let, prvním otevřeným byla schránka v pražském Hloubětíně. V jižních Čechách je celkem šest babyboxů, v Táboře, Strakonicích, Písku, Jindřichově Hradci, Českém Krumlově a Českých Budějovicích. Schránka v krajské metropoli je od dubna 2012 a je dosud bezdětná. Stejně tak babybox v Českém Krumlově, který funguje od března 2012. Jindřichův Hradec má babyboxovou Adélku, Písek Gabrielu a Strakonice Tomáše Švandu.

„Mám v merku ještě Prachatice, tam bych rád babybox umístil. Je to ale poměrně malé městečko, tak uvidím, zda se to podaří,“ prozradil Ludvík Hess s tím, že postupně také starší schránky vyměňuje za modernější babyboxy nové generace. „To čeká v nejbližší době třeba strakonický a jindřichohradecký babybox,“ upřesnil Hess.

Otec českých babyboxů tak Jihočeský kraj nezanedbává, byť v jižních Čechách je v celorepublikovém měřítku nejméně odložených dětí do babyboxů. V této statistice České republice kralují střední Čechy.

Autoři | Foto Budějcká Drbna

Štítky Babybox, Ludvík Hess, Tábor, Jihočeský kraj, nemocnice, Česko, Český Krumlov, Písek, Jindřichův Hradec, Strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do táborského babyboxu někdo odložil chlapečka. Dostal jméno Jaroušek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.