Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Černá věž a radnice se ponoří do tmy. Budějce se tak připojí k celosvětové Hodině Země

Téměř stovka měst a vesnic, na osm desítek firem a tisíce jednotlivců se v sobotu 25. března večer zúčastní celosvětové Hodiny Země. Připojí se k ní i České Budějovice a vyjádří podporu akci na ochranu životního prostředí tím, že zhasne slavnostní nasvětlení radnice a Černé věže. Tyto dvě významné památky v centru města se ponoří do tmy od 20:30 do 21:30 hodin. Krajská metropole nebude v jižních Čechách ale jedinou, světla zhasnou i na dalších místech.

Vypnutím osvětlení památek se České Budějovice připojí k dalším tisícům měst po celém světě, kterým není lhostejné životní prostředí na Zemi. „Jde o symbolické gesto podtrhující a upozorňující lidstvo na nutnost ochrany klimatu, při němž po celém světě zhasne na hodinu osvětlení významných dominant. V loňském roce se připojilo 150 měst a obcí spolu s tisíci jednotlivců v České republice. Na celém světě zhaslo 400 ikonických staveb a celkem 12 tisíc památek ze 178 zemí,“ řekl náměstek českobudějovického primátora Petr Podhola.

Akci v Českých Budějovicích po technické stránce zajišťuje správce veřejného osvětlení pro město, společnost Dopravní podnik města České Budějovice, a.s.

Kromě Českých Budějovic, kde se do tmy ponoří Černá věž a budova historické radnice na náměstí Přemysla Otakara II, se na jihu Čech k akci připojí také například Vimperk, kde na hodinu zhasne zámek a Městská zvonice. V Netolicích na Prachaticku bude hodinu ve tmě kostel svatého Václava a kosetl Nanebevzetí Panny Marie. Kaplice vyjádří podporu zhasnutím osvětlení radnice, objektu čp. 101 na Bělidle a kostela svatého Petra a Pavla. Ve vesničkách Plavsko na Jindřichohradecku, Skály a Budičovice na Písecku zhasnou veřejná osvětlení. Ale připojí se i jednotlivci a firmy, do tmy se zahalí třeba i Parkhotel Hluboká nad Vltavou a budějovický hotel Amadeus.

Akce se pořádá každoročně od roku 2007, mezi 20:30 a 21:30 středoevropského času se podle časových pásem planety postupně noří do tmy budovy a pamětihodnosti v tisícovkách měst světa. V České republice akce probíhá od roku 2010.

Hodina Země, která letos proběhne již podesáté, upozorňuje na to, že chránit klima je naléhavé. V roce 2015 proběhla Klimatická konference v Paříži, která potvrdila vůli všech států světa omezit emise skleníkových plynů tak, aby se globální teplota nezvýšila pokud možno o více než 1,5 stupně Celsia. V roce 2016 jednotlivé parlamenty dohodu ratifikovaly, takže vstoupila v platnost. Český parlament tak dosud neučinil. Česká vláda sice před několika dny schválila Politiku ochrany klimatu, která mimo jiné říká, že české emise mají do roku 2050 klesnout o 80 procent.

„Vítáme přijetí Politiky ochrany klimatu, nicméně konstatujeme, že bohužel již v momentě schválení jsou cíle Politiky zastaralé a musejí být při nejbližší příležitosti upraveny tak, aby byly v souladu s pařížskou klimatickou dohodou a jejím cílem udržet globální oteplení mezi 1,5 a 2 stupni Celsia.” uvedla za celou Klimatickou koalici Barbora Urbanová z Centra pro dopravu a energetiku:

Hodina Země je příležitostí pro představitele měst, aby symbolickým gestem dali vládě a parlamentu najevo, že jsou připraveni ve prospěch ochrany klimatu jednat. Yvonna Gaillyová, ředitelka Ekologického Institutu Veronica dodala: „Symbolickým zhasnutím dáváme najevo, že o velkém problému, kterým je změna klimatu, nejen víme, ale že se na jeho řešení chceme aktivně podílet. Přidáváme se k milionům lidí na celém světě, kterým osud planety, našich dětí a vnuků není lhostejný.“

Autoři

Štítky radnice, České Budějovice, Země, Hodina Země, podnebí, Černá věž, Jihočeský kraj, osvětlení, Česko, Parlament České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Černá věž a radnice se ponoří do tmy. Budějce se tak připojí k celosvětové Hodině Země  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.