Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Za titul novou halu? Atelier 8000 představil zastupitelům studii, stavět se může za rok

České Budějovice jsou s výstavbou nové sportovní haly znovu na dobré cestě. Projekční a architektonická společnost Atelier 8000 představila zastupitelům města podrobnou studii stadionu, který by měl nahradit současný nevyhovující stánek. Když půjde vše podle předpokladů, nová hala se začne stavět již příští rok.

Architekti vycházeli z římského Kolosea, které považují i po dvou tisících letech za nejlepší sportoviště. S nadsázkou dodali, že nyní se jen používá dražší materiál na výstavbu. Nová sportovní hala by měla míst dvě stejné hrací plochy, z toho jedna bude na současném místě a druhá v připojené tréninkové hale. „Proto, aby byl menší tlak mezi akcemi,“ vysvětlil za Atelier 8000 Martin Krupauer.

Cílem je dostat diváka do vyšších pater s tím, že bude moci chodit kolem dokola všech tribun. Ty mají být v základním uspořádání z velké části nepohyblivé, jelikož jde jinak o velmi nákladovou položku. Na volejbal a podobné sporty se do haly vměstná přibližně 2300 fanoušků, při společenských akcích bude k dispozici ještě více než 300 míst.

Atelier 8000 už zároveň počítal s budoucností oblasti Na Dlouhé louce, kde by měl vyrůst parkovací dům. „Sportovní hala na připravovaný projekt reaguje. Rozhodli jsme, že vstup bude od řeky a tréninkový vstup otáčíme na severní stranu, protože tok občanů je zde vyšší,“ naznačil Krupauer. V zázemí se architekti rozhodli udělat dvanáct multifunkčních šaten s tím, že dvě budou komfortnější – pro hostující tým a volejbalisty Jihostroje.

Stavební odhady haly, jejíž „prosklené oko“ bude koukat na panorama Budějc, se pohybují kolem 260 milionů korun. Podrobnou studii, kterou Atelier 8000 připravil pro VK České Budějovice, klub posléze předá darem městu. Takový postup se ale některým zastupitelům nelíbí.

„V podstatě se obchází zákon o veřejných zakázkách, nedělá se architektonická soutěž, výběrové řízení. Pro mě je způsob přijetí daru nepřijatelný,“ vyslovila názor Eliška Richtrová. „Prověřoval jsem to a všichni mi potvrdili, že z tohoto hlediska je dar v pořádku,“ ubezpečil ji náměstek primátora František Konečný. Nespokojený byl i Tomáš Bouzek, jenž si přál oslovit několik rozdílných ateliérů na zpracování studií v obdobné cenové hladině.

Když se však radnice na projektu společnosti Atelier 8000 shodne, veškerá dokumentace by mohla být připravena na konci letošního roku. Stavět by se posléze mohlo začít v květnu nebo červnu příštího roku. Město bude na výstavbu shánět finance mimo jiné i u budějckého volejbalového klubu a Českého volejbalového svazu. 

Foto Atelier 8000

Štítky VK Jihostroj České Budějovice, stavba, ateliér, sportovní hala, Český volejbalový svaz, Eliška Richtrová, František Konečný, Tomáš Bouzek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za titul novou halu? Atelier 8000 představil zastupitelům studii, stavět se může za rok  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.