Počasí dnes7 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Schwarzenberská granátnická garda by měla od příštího roku střežit českokrumlovský zámek

Českokrumlovský zámek by od příštího roku měla plnohodnotně střežit Schwarzenberská granátnická garda. Hradní stráž by tím navázala na dlouholetou tradici, kterou ukončil v roce 1948 komunistický režim. Granátníky momentálně mají pouze královské gardy v Londýně a Kodani. Zástupci Českého Krumlova, Národního památkového ústavu a Schwarzenberské granátnické gardy podepsali memorandum o plnohodnotné, důstojné a trvale udržitelné obnově hradní stráže.

„Znamená to pro nás to, že každý den po celý rok bude stát jeden granátník na strážnici tak, jako tomu zde bylo do roku 1948,“ řekl novinářům hejtman českokrumlovské gardy Martin Neudörfl. Dodal, že projekt obnovy granátníků v Českém Krumlově začal v roce 2015. V příštím měsíci začne rekonstrukce prostor kasáren a velitelství. Tím vznikne zázemí pro granátníky.

Pro každodenní provoz musí mít garda aspoň šest granátníků. Obnovu hradní stráže zajišťuje skupina dobrovolníků. „Pevně věřím, že se zde dočkáme toho, aby zde garda co nejdříve pravidelně fungovala,“ uvedl českokrumlovský starosta Dalibor Carda.

Neudörfl řekl, že v následujících dnech zahájí sbírku, pomocí níž by chtěli zřizovatelé gardy získat milion korun na základní obnovu. „Ten milion nám otevře cestu na výrobu nových uniforem, kdy jedna stojí přibližně 50 tisíc korun. Ovšem s kovovými doplňky a šavlemi cena dosáhne až 100 tisíc korun za uniformu,“ uvedl.

Granátnická garda bývala v minulosti záležitostí prestiže. Mívali ji suverénní šlechtici s vlastním státním územím. Granátníci původně fungovali jako tělesná stráž, což platilo i v případě Schwarzenberské gardy. „V roce 1742 byla přesunuta sem do Českého Krumlova. Od té doby měla funkci hradní stráže,“ uvedl Neudörfl.

Pozici granátníků původně nemohl vykonávat leckdo. Neudörfl uvedl, že členové této gardy byli urostlí muži, kteří dokázali házet granáty. Českokrumlovská garda představovala v době svého působení jeden ze symbolů města.

Foto Facebook Lubora Mrázka | Zdroj ČTK

Štítky Český Krumlov, Martin Neudörfl, Národní památkový ústav, Londýn, Kodaň, zámek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Schwarzenberská granátnická garda by měla od příštího roku střežit českokrumlovský zámek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.