Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Klášter Borovany? Ten láká na prohlídky šesti smysly, koncerty a festival modrých bobulí

Borovanský klášter už dávno nepatří augustiniánským mnichům, jak tomu bývalo v minulosti. Dnes je celý komplex kláštera a přilehlých zahrad nově opraven a otevřen veřejnosti. Jeho pohostinnost a pozitivní energii si může vychutnat úplně každý.

V interiéru kláštera  by si nikdo neměl nechat ujít netradiční „prohlídky šesti smysly se zážitky“, kdy je historie místního kláštera zprostředkována formou zážitku tak, aby ji návštěvníci pojali všemi smysly. Nejen, že o historii uslyší skrze vyprávění průvodce a budou si ji moci prohlédnout, ale dokonce si na ni sáhnou, přivoní si k ní, uslyší hlas Petra z Lindy a ozvěnu historických událostí, které se staly pro klášter klíčovými, setkají se s posledním prelátem a nakonec se dostane i na chuťové pohárky. A pokud patří mezi vnímavé návštěvníky, během prohlídky objeví i ten poslední zvláštní šestý smysl.

Bez průvodce můžou zájemci obdivovat interaktivní historický model Borovan z roku 1896 nebo se podívat do klášterního muzea, kde je umístěna expozice o historii kláštera a poutních místech v okolí.

Klášter Borovany byl založen v roce 1455 lineckým a budějovickým občanem Petrem z Lindy. První řeholníci sv. Augustina byli povoláni v roce 1461 z nedaleké Třeboně. Nevelký rajský dvůr obklopuje pozdně gotická křížová chodba se síťovou klenbou, ve které je umístěno lapidárium cenných plastik z různých částí jižních Čech. Takzvaný „zámek“ byl postaven jako reprezentační klášterní prelatura zdejšího augustiniánského kláštera v letech 1765 až 1768 za činorodého probošta Augustina Dubenského.

Po zrušení kláštera Josefem II. v roce 1785 koupili klášterní majetek Schwarzenbergové, proto je jejich rodový znak nad vjezdem do zámku. Zámek sloužil k bydlení pro nájemce a správce přiléhajícího klášterního statku, v západním křídle býval pivovar. Po rozparcelování statku v I. pozemkové reformě, prodal Schwarzenberg v roce 1940 zámek městu, které zde až do roku 1997 provozovalo školu.   

Zámek se zachoval v relativně původní podobě a v letech 2004 až 2010 prošel generální opravou, která vytvořila podmínky pro umístění městské knihovny, infocentra a výstavních a společenských prostor, kterým dominuje vysoký Malovaný sál s freskovým stropem s výjevy ze života sv. Augustina. Malovaný sál pravidelně rozeznívají tóny hudby různých žánrů při konání komorních koncertů.

V borovanském klášteře je v létě pěkně živo

Prostory kláštera pak ožívají zejména v létě. Po celé léto si návštěvníci mohou užívat takzvanou Borovanskou kulturní mozaiku, kdy se v prostorách areálu kláštera střídají koncerty různých hudebních žánrů, divadélka pro děti i dospělé. Gurmáni si přijdou na své vždy druhý červencový víkend při tradičních slavnostech města, takzvaném Borůvkobraní, který každý rok navštíví tisíce lidí. Festival je do puntíku věnovaný modrým bobulím z okolních borových lesů. Každý návštěvník bude jistě překvapen, kolik dobrot se dá z tohoto drobného ovoce připravit. Po celý víkend je rovněž připraven bohatý kulturní program.

K odpočinku a načerpání sil je určena Borůvková zahrada s čítárnou, kde je možné posedět ve stínu 250 let starého dřínu, přečíst si zajímavou knihu nebo časopis a popít kávu s lipovou příchutí ze zámecké kavárny. Zároveň zde lze obdivovat a ochutnávat rozličné odrůdy kanadských borůvek, jejichž sazenice se dají koupit v tamním infocentru.

Druhým místem určeným k odpočinku, rozjímání a vstřebávání pozitivní energie je kouzelná Bylinková zahrádka na východní straně kláštera. Tam hosté najdou nejen množství tradičních léčivých bylinek, mezi nimiž nechybí oregano, meduňka nebo tymián, ale také odrůdy jahod, brusinek nebo například krásně voňavé a celoročně plodící maliny.

Věřte, že ať navštívíte borovanský klášter v jakémkoli ročním období, budete odjíždět naplněni zážitky a pozitivní energií, která je zde všudypřítomná.

Tisková zpráva

Štítky klášter, borůvky, Borovany, prohlídky, zážitek, koncert, energie, Josef II. Habsbursko-Lotrinský, Schwarzenbergové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klášter Borovany? Ten láká na prohlídky šesti smysly, koncerty a festival modrých bobulí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.