Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Lipně nad Vltavou se zhoršila kvalita vody

V Lipně nad Vltavou se zhoršila kvalita vody, na Orlíku má voda mírně zhoršené vlastnosti. Po koupeli v rybníku Hejtman na Třeboňsku se doporučuje osprchovat čistou vodou, rybník Staňkovský je ke koupání nevhodný.

Hygienici oznámili výsledky odběru vody ve všech sedmi sledovaných lokalitách kraje. Jde o tři místa na Lipně – pláže Lipno nad Vltavou, Černá v Pošumaví a Horní Planá, dvě odběrová místa na Orlíku, což jsou Radava a tábořiště Podolsko, a rybníky Hejtman a Staňkovský.

V Černé v Pošumaví a v Horní Plané je voda vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi. Oproti odběru ze začátku července se zhoršila jakost vody u pláže Lipno nad Vltavou. Hygienici tam nově našli i sinice v koncentraci přesahující limit pro první stupeň a výskyt vodního květu.

„V této lokalitě je zhoršená jakost vody s mírně zvýšenou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci, zejména u vnímavých jedinců, a po koupání se doporučuje osprchovat čistou vodou,“ řekl Vratislav Heinige z jihočeské hygienické stanice. Na všech třech místech na Lipně se snížila průhlednost vody na méně než jeden metr.

Na orlické Radavě má voda mírně zhoršené vlastnosti, mírně zvýšená je koncentrace zeleného pigmentu chlorofyl-a a vyskytuje se tam vodní květ. U tábořiště Podolsko se zhoršila kvalita vody, hygienici zjistili vyšší koncentraci sinic a hojný výskyt vodního květu. I zde mohou mít citlivější lidé zdravotní problémy, doporučená je po koupání sprcha čistou vodou. To samé platí pro koupání v rybníku Hejtman na Třeboňsku.

V rybníku Staňkovský je podle aktuálního rozboru jakost vody zhoršená. Podle mikrobiologických ukazatelů za uplynulé koupací sezony je v něm voda nevhodná ke koupání, uvedl Heinige.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky Lipno nad Vltavou, rybník, koupání, Vodní nádrž Orlík, CHKO Třeboňsko, vodní květ, Horní Planá, Vodní nádrž Lipno, Podolsko, Pošumaví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Lipně nad Vltavou se zhoršila kvalita vody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.