Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihočeský kraj se stane chytrým regionem

Společné memorandum o spolupráci podepsali v pátek zástupci Jihočeského kraje a společnosti ČEZ ESCO, která se zaměřuje na na chytrá energetická řešení pro firmy obce a veřejné instituce. Je tak partnerem iniciativy Smart Region Jižní Čechy, jež si za cíl klade úsporu a ochranu životního prostředí.

„Chceme maximálně využít všechny příležitosti, které náš kraj nabízí. Chytré technologie umožňují spořit veřejné prostředky, především ale zlepšují prostředí, ve kterém všichni žijeme. Omezují emise, hluk a naopak zkvalitňují úroveň poskytovaných služeb,“ říká o projektu hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská. Úspěšná spolupráce přinese zavedení nových technologií k rozvoji moderní energetické infrastruktury v jižních Čechách.

Půjde především o projekty zaměřené na energetické úspory. Zahrnují vše, od návrhu přes například stavební úpravy, technologické renovace až po sledování a poskytování servisu. Pro kraj, města, obce a veřejné instituce je přitom  klíčové, že se vůbec nemusí dotknout jejich peněženek. Ve většině případů je totiž možné splácet investice z dosažených úspor. Projekty jsou realizovány na klíč a výše úspor, která se obvykle pohybuje od 15 do 50 procent, je navíc garantována přímo ve smlouvě. 

„Jihočeskému kraji chceme nabídnout řadu osvědčených chytrých energetických řešení, která začneme systematicky uvádět do praxe,“ říká generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák. „V první vlně se chceme zaměřit na elektromobilitu a na identifikaci vhodných krajských budov pro projekty energetických úspor,“ doplňuje šéf společnosti ČEZ ESCO, jež už nyní sleduje spotřebu a navrhuje úspory pro 297 objektů. Mezi nejznámější patří například Národní divadlo, Rudolfinum, Kongresové centrum v Praze nebo řada nemocnic a škol. 

V případě elektromobility se vzájemná spolupráce zaměří na vypracování strategie pro Jihočeský kraj, včetně výstavby sítě dobíjecích stanic a podpory využívání elektromobilů organizacemi na území kraje. V současnosti využívá formou zápůjčky tři elektromobily od Skupiny ČEZ Správa Národního parku Šumava. S výstavbou dobíjecích stanic pro elektromobily ČEZ počítá na hlavních silničních tazích i v lokalitách zajímavých pro turisty.

„Jihočeský kraj se chce na rozvoj elektromobility zaměřit a právě ČEZ je v této oblasti velmi aktivním hráčem,“ uvedl 1. náměstek hejtmanky Josef Knot, podle něhož bude moci kraj využít zkušenosti společnosti ČEZ při vytvoření fungující infrastruktury dobíjecích stanic. Dále upozornil, že dle vývoje v automobilovém průmyslu se dá očekávat další rozšiřování elektromobilů a kraj musí být na tento trend připraven. 

„Nejen kvůli Temelínu patří jižní Čechy mezi kraje, které jsou pro nás velmi důležité. Naše zapojení je tak logické. Hlavní je, že užitek z toho budou mít zdejší obyvatelé,“ doplňuje Bohdan Zronek, člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika Skupiny ČEZ.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky Jihočeský kraj, ČEZ, projekt, elektromobil, Ivana Stráská, elektromobilita, Kamil Čermák, Josef Knot, Národní divadlo v Praze, ČEZ ESCO, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj se stane chytrým regionem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.