Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Budvar obsahuje vyšší množství furanu. Začneme ho sledovat dlouhodobě, ujišťuje výrobce

Na konci června byly v rámci pořadu A dost! portálu Stream.cz zveřejněny výsledky velkého nezávislého testu sedmnácti druhů světlých ležáků. Zatímco v pivním testu uspěl se svou „dvanáctkou“ Samson, o něco horší výsledky zaznamenal v rozboru Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Budweiser Budvar B:Original. V jeho složení byly nalezena vysoká hladina nebezpečného furanu.

Nejvíce furanu, který je klasifikován jako potencionální karcinogen, lze nalézt v pražených kávových zrnech. Ačkoliv u většiny testovaných piv byla látka v běžně tolerovaných hodnotách, jedním ze dvou, kde její hladina překročila tuto hranici, byl Budweiser Budvar B:Original. Obsahuje totiž 7,16 mikrogramu na kilogram.

„Je to látka, která vzniká především při zpracování sladu při vyšších teplotách,“ říká vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Jana Hajšlová. Průměrné naměřené množství furanu se přitom pohybuje kolem šesti mikrogramů na kilogram. Látka může mít vliv na degenerativní onemocnění mozku, rozvoj cukrovky a ovlivňuje funkce srdečního svalu, jater nebo ledvin.


Výsledek testu Budweiser Budvar B:Original. Zdroj: Stream.cz.

„Pro pivo není stanoven žádný zdravotní limit obsahu furanu, a dokonce ani takzvaná směrná hodnota přijatelného množství. Pokud mají tvůrci pořadu takový nebo obdobný údaj k dispozici, rádi to s nimi probereme. Obsah furanu v pivu přesto prověří naše výzkumné oddělení ve spolupráci s akreditovanými analytickými laboratořemi a furan začneme sledovat dlouhodobě,“ reagoval na podnět Budějcké Drbny PR manažer Budějovického Budvaru Petr Samec.

Přesto však Budweiser Budvar B:Original předčil některé své konkurenty. Především v surovinách, ze kterých je „dvanáctka“ vyráběna. Značí to například nízký obsah mykotoxinů. „Znamená to, že je tam kvalitní surovina, kterou si dodavatel a zpracovatel dobře hlídá,“ naznačila Hajšlová. Budvar je tedy vyráběn z kvalitního sladu a nehrozí používání plesnivého ječmene.

Zcela nejlépe navíc dopadl Budweiser Budvar B:Original v uvádění informací o svém složení. Jako jediný totiž přesně uvádí, že světlý ležák je vyráběn ze žateckého hlávkového chmele. Ostatní testovaná piva nechávají spotřebitele na pochybách. 

Zdroj Stream.cz

Štítky Budějovický Budvar, kontrola, pivo, České Budějovice, Praha, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Jana Hajšlová, Petr Samec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budvar obsahuje vyšší množství furanu. Začneme ho sledovat dlouhodobě, ujišťuje výrobce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.