Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Vojáci z Českých Budějovic jsou dodnes pohřbení v Karpatech

Budějovický spolek Jednadevadesátníci, který mapuje osudy Jihočechů za první světové války, se v polovině července vypravil do východních Karpat na pomezí Slovenska, Polska a Ukrajiny. Právě zde v zimě a na jaře 1915 bojoval budějovický 91. pěší pluk.

Podle zápisků v dochovaných osobních denících vojáků, bylo nasazení pluku v Karpatech vůbec jeho nejkrutějším obdobím za celou válku. Klimatické podmínky v horském terénu měly za následek, že i v době, kdy se nebojovalo, byly na denním pořádku četné omrzliny, žaludeční katary, docházelo k případům sebepoškozování a dokonce sebevraždám.

V prosinci 1914 byl 91. pěší pluk stažen ze srbské fronty do jižních Uher a na přelomu ledna a února 1915 již byl odváděn na ruskou frontu. Rakousko-uherská armáda se tehdy marně pokoušela probít k obklíčené pevnosti Přemyšl.

Jednadevadesátníci dosáhli Karpat Užockým průsmykem a od prvních dnů se museli prodírat metrovými sněhovými závěji do vrchů jižně od řeky San. Nejkrvavější boje budějovický pluk svedl o výšiny Stoly (968 metrů nad mořem), Velký Žolobin (780 metrů nad mořem) a Malý Žolobin (617 metrů nad mořem). Na těchto kopcích se dodnes táhnou linie zákopů a množství kráterů po dělostřeleckých granátech.

Vrchol Velkého Žolobinu je stále doslova pokryt střepinami granátů a velkým množstvím vystřílených nábojů. Podle plukovní matriky byli vojáci, kteří zde padli, pohřbíváni přímo na vrcholu mezi zákopy. Po letech byli sice exhumováni a uloženi na oficiální vojenské hřbitovy v okolí, ale dodnes zde někteří jihočeští vojáci mohou ležet.

Překvapením byla kóta Malý Žolobin, o kterou jednadevadesátníci také bojovali. Hned pod vrcholkem se nachází malý vojenský hřbitůvek. Před několika lety místní lesníci obnovili jeho ohrazení. Ke hřbitovu nevede žádná turistická stezka a křížky jsou zde jen vyřezané do stromů. S největší pravděpodobností tvoří převážnou část zde pochovaných právě jednadevadesátníci.

Na území Slovenska bránil 91. pěší pluk na přelomu dubna a května 1915 vesnice Topola a Ruský Potok. V okolí je velké množství vojenských hřbitůvků nově opravena, především zásluhou místního Klubu vojenské historie Beskydy.

Na velkém hřbitově ve Stakčíně se podařilo nalézt hroby dvou jednadevadesátníků. Jakub Andraschko pocházel ze Slubice u Českého Krumlova a zemřel v místní vojenské nemocnici 22. srpna 1917. Dalším jednadevadesátníkem pohřbeným ve Stakčíně má být jistý Alois Türucz. O něm se zatím nepodařilo nic zjistit, ale většina jmen na křížcích je různě zkomolena.

Rozsáhlou fotoreportáž z výpravy po stopách jednadevadesátníků do Karpat zájemci najdou na webu IR 91 nebo na Facebooku Jedenadevadesátníci.

Autoři

Štítky Jedenadevadesátníci, Karpaty, hřbitov, spolek, voják, České Budějovice, Slovensko, první světová válka, Polsko, Ukrajina, moře, Rakousko-uherská armáda, Stakčín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vojáci z Českých Budějovic jsou dodnes pohřbení v Karpatech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.