Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Kompas zavedl lidi hlavně do Zvíkovského Podhradí. Oblíbený je i strakonický hrad

Sportovní areál a koupaliště Zvíkovské Podhradí je zatím nejvíce navštěvovaným místem cestovatelské soutěže Kompas. Té se mohou už šestým rokem zúčastnit obyvatelé a návštěvníci jižních Čech a Plzeňského kraje.

„Po Zvíkovském Podhradí, které v úterý 25. července mělo 63 hlasů, je velmi oblíbeným místem strakonický hrad se 45 hlasy, dále Zámecká Galerie Hrádek u Sušice s 38 hlasy a Panský pivovar Vlachovo Březí, který ke zmiňovanému datu získal 32 hlasů. Hlasování ale ještě není u konce, neboť je před námi ještě více než polovina prázdnin,“ řekl místopředseda Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Petr Podhola.

Soutěž, kterou pořádá Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad, láká k návštěvě turisticky zajímavých míst, jejichž vybudování nebo rekonstrukce byly finančně podpořeny prostřednictvím Regionálního operačního programu NUTS II Jihozápad (ROP Jihozápad). Zájemci mohou vybírat z celkem deseti turisticky atraktivních míst a objevovat tak krásy jižních a západních Čech.

V jižních Čechách mohou turisté v rámci Kompasu během prázdnin navštívit strakonický hrad, Buquoyskou hrobku v Nových Hradech, sportovní areál a koupaliště Zvíkovské Podhradí, chráněný památkový objekt Panského pivovaru ve Vlachově Březí nebo faru v Plané nad Lužnicí. 

Podstatou soutěže Kompas je cestování napříč Jihočeským a Plzeňským krajem a návštěva vybraných projektů, které jsou vyhledávaným turistickým cílem. „Na každém takovém místě turisté najdou soutěžní kód, který zadají na internetové stránky Kompas aneb s ROP Jihozápad na cestách a pak už čekají, zda vyhrají nějakou z hodnotných cen. Lze vybírat z celkem deseti soutěžních míst, konkrétně volit mezi pěti projekty v Jihočeském a mezi pěti v Plzeňském kraji,“ uvedl Karel Hron, která je pověřen vedením Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad. Dodal, že po celou dobu trvání soutěže, tedy během července a srpna, probíhá každý týden losování a účastníci soutěže tak mohou za své hlasování získat zajímavé dárkové balíčky.

Strakonický hrad

Gotický hrad a barokní zámek na soutoku zlatonosné řeky Otavy a Volyňky, založený mezi léty 1220 až 1235. Kombinuje prvky několika architektonických slohů a má tři nádvoří. Během své historie byl dvakrát dobyt a zpustošen – poprvé roku 1620 stavovskými vojsky a podruhé Švédy za třicetileté války. Od roku 1958 je hrad chráněn jako kulturní pamárka České republiky.

Buquoyská hrobka v Nových Hradech

Tvoří výraznou dominantu novohradského hřbitova. Nechal ji vybudovat hrabě Karel Bonaventura Buquoy v letech 1902 až 1904 v pseudogotickém slohu. Stavba velmi připomíná schwarzenberskou hrobku v Třeboni, liší se však od ní především tím, že nemá podzemní krypty. Hrobka má dvě části – kryptu v přízemí a kapli v patře. Dodnes je v ní umístěno osm rakví s tělesnými pozůstatky Buquoyů a jejich příbuzných, sourozenců z rodu Cappy.

Sportovní areál a koupaliště Zvíkovské Podhradí

Rozšiřuje nabídku cestovního ruchu o atraktivní koupání. Nejen návštěvníkům obce Zvíkovské Podhradí a turistické destinace Orlická přehradní nádrž je k dispozici 25 metrů dlouhý bazén, dětský bazén s klouzačkou a dětské brouzdaliště. Areál dále nabízí víceúčelové hřiště s umělou trávou, na kterém si návštěvníci areálu mohou zahrát tenis či nohejbal, menší antukové hřiště na nohejbal a volejbal, dětské hřiště a dva stroje venkovní tělocvičny.

Panský pivovar ve Vlachově Březí

Nachází se přímo ve středu města Vlachovo Březí a je součástí zámeckého areálu a zároveň městské památkové zóny. Jedná se o rozsáhlou barokní budovu panského pivovaru z 18. století. Na obou stranách je pivovar zakončen výraznými barokními štíty a ve středu budovy se nachází velká, do obou pater sklenutá síň. Díky ROP Jihozápad byla tato historická památka obnovena. Rekonstrukcí došlo nejen ke zlepšení vzhledu bývalého pivovaru, ale také ke zpřístupnění objektu veřejnosti.

Fara v Plané nad Lužnicí

V písemných pramenech je zmiňována již ve 14. století. S finanční podporou ROP Jihozápad byl objekt fary rekonstruován, aby mohl být nově využíván jako Plánské muzeum, přednášková místnost a infocentrum. Muzeum přibližuje návštěvníkům historii Plané nad Lužnicí a nejbližšího okolí a rovněž významné osoby, které v Plané nad Lužnicí žily nebo ji v minulosti často navštěvovaly.

Autoři | Foto rr-jihozapad.cz

Štítky Kompas, kraj, soutěž, návštěvník, Zvíkovské Podhradí, jižní Čechy, hrad, Jihočeský kraj, koupaliště, Plzeňský kraj, Planá nad Lužnicí, Vlachovo Březí, Karel Bonaventura z Buquoy, Petr Podhola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kompas zavedl lidi hlavně do Zvíkovského Podhradí. Oblíbený je i strakonický hrad  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.