Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Orlíku u Podolska se koupat nedá, kvalita vody se zlepšila v Horní Plané

Výsledky pondělních odběrů Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje ukázaly, že kvalita vody ke koupání se výrazně nezměnila. Ke zlepšení došlo na Lipně v Horní Plané, naopak ke koupání není voda vhodná na Orlíku u veřejného tábořiště Podolsko. Zhoršenou jakost vody mají i Staňkovský rybník a Hejtman.

Na Lipně má voda mírně zhoršené vlastnosti. V Horní Plané je překročena limitní hodnota ukazatele chlorofyl-a a snížená průhlednost. „U pláží v Černé v Pošumaví a pláže v Lipně nad Vltavou je aktuálně zhoršená jakost vody s mírně zvýšenou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů, zejména u vnímavých jedinců. Po koupání se doporučuje osprchovat čistou vodou,“ říká ředitelka krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová. Na nadlimitních hodnotách jsou sinice, chlorofyl-a, pozorovatelný je výskyt vodního květu a snížená je i průhlednost vody.

„V případě vodní nádrže Orlík jsme při mimořádném odběru kontrolovali jakost vody na odběrovém místě u veřejného tábořiště Podolsko. Oproti minulému odběru se zhoršila jakost vody. Musíme konstatovat, že voda u Podolska je nevhodná ke koupání. Kromě vysoké hodnoty chlorofylu-a bylo zjištěno významné překročení limitní hodnoty v ukazateli sinice, masový výskyt vodního květu a rovněž snížená průhlednost vody,“ přidává Kotrbová.

Zhoršená jakost vody je i v rybníku Hejtman. Na vyšších hodnotách jsou sinice a chlorofyl-a, lze pozorovat také výskyt vodního květu a snížená je i průhlednost vody. „Jedná se o vodu s mírně zvýšenou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci. U některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání proto hygienici doporučují osprchovat se čistou vodou,“ říká ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje.

Podobné ukazatele má voda ve Staňkovském rybníku. Rozbor ukázal zvýšené hodnoty sinic, chlorofylu-a, zjištěn byl vodní květ a snížená průhlednost vody. „S ohledem na vyhodnocení mikrobiologických ukazatelů za uplynulé koupací sezony je nutné vodu souhrnně hodnotit jako vodu nevhodnou ke koupání, protože existuje reálné nebezpečí neočekávaného významného zvýšení koncentrace sledovaných ukazatelů (intestinální enterokoky, Escherichia coli) o jeden řád (přibližně desetinásobně), jak se opakovaně stávalo v letošní i uplynulých sezonách,“ dodává Kotrbová.

Foto Richenza (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Štítky kvalita vody, koupání, léto, Vodní nádrž Orlík, Podolsko, Horní Planá, Vodní nádrž Lipno, Krajská hygienická stanice, Jihočeský kraj, Kvetoslava Kotrbová, vodní květ, Staňkovský rybník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Orlíku u Podolska se koupat nedá, kvalita vody se zlepšila v Horní Plané  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.