Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Teplárna rozšiřuje horkovodní síť. Práce na Rudolfovské skončí počátkem září

Teplárenská horkovodní síť se letos v Budějcích prodlouží o více jak tisíc šest set metrů. Výstavba probíhá mimo topnou sezonu a vrcholí nyní v srpnu pracemi kolem významné dopravní tepny, Rudolfovské ulice. Opravy vyjdou na 104 miliónů korun.

S průběhem dosavadních prací jsme spokojeni. Vzhledem k tomu, že trasa horkovodů vede v širším centru města, navíc mnohdy v nestabilním podloží, problémy se samozřejmě vyskytují. Jsme tu ale od toho, aby se řešily a na průběh prací neměly významnější vliv. Rudolfovskou ulici opustíme 3. září a všechny práce pak skončí podle původního harmonogramu, abychom dál řidičům nezpůsobovali dopravní komplikace a nic nenarušilo přípravy na novou topnou sezonu,“ říká Václav Král, předseda představenstva teplárny.

Horkovody jsou v porovnání s parovodními sítěmi úspornější a provozně efektivnější. Při využití akumulační schopnosti vody lze výrobu a rozvody tepla lépe korigovat podle potřeby v různých obdobích roku. Předizolované potrubí navíc snižuje tepelné ztráty při dodávkách.

Teplárna už na začátku prázdnin dokončila modernizaci první části distribuční sítě, která zahrnovala nový horkovod v ulicích Klaricova, J. Plachty a Lannova. Na ní pak navázala druhá, současná etapa, zahrnující úsek do Rudolfovské a přilehlé části ulice Lipenská. Současně se tam pracuje na dvou místech, aby se zkrátilo nutné dopravní omezení. Část Lipenské ulice ve směru z Rudolfovské po ulici Nová bude hotová do poloviny září.

Letošní akce je rozsahem a náročností nejsložitější, neboť trasa horkovodu vede přes velmi frekventovaná místa, jako jsou ulice Rudolfovská, Lannova a Mánesova,“ říká Zdeňka Jindrová, technička oddělení investic. Ta stavbu zajišťuje od jejího začátku a po dokončení ji bude předávat do provozu.

V letech 2013 - 2015 teplárna dokončila horkovodní síť na Pražském předměstí, s níž se nový úsek téměř ve středu města propojuje. Po skončení topné sezony 2017/18 pak dojde na propojení horkovodní sítě z Dvořákovy ulice přes Mánesovu do areálu teplárny v Novohradské. Rovněž zde dojde k přestavbě tří výměníkových stanic. Rozvoj horkovodní sítě se připravuje i pro jiné části města. Na podzim se rozhodne, zda teplárna uzavře kontrakt s energetickou společností ČEZ o dodávkách tepla prostřednictvím horkovodu z elektrárny Temelín.

Tisková zpráva | Foto Jana Kroneislová

Štítky opravy, horkovody, teplárna, České Budějovice, Václav Král, Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Teplárna rozšiřuje horkovodní síť. Práce na Rudolfovské skončí počátkem září  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.