Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Alzheimer centru a v Senior domě v Českých Budějovicích hořelo. Naštěstí jen na oko

Červený kohout pohltil kuchyňku bytového komplexu. Z oken a dveří se valí dým. Bleskurychle jsou na místě hasiči, kteří se snaží zkrotit šlehající plameny. A neohroženě se v dýchacích přístrojích vrhají do míst, kde není vidět ani na krok. Není to scénář z katastrofického filmu. To se opravdu stalo. V Alzheimer centru a v Senior domě v Českých Budějovicích. Ale naštěstí šlo jen o cvičení jihočeských hasičů.

Požáry v budovách, ve kterých je velký počet lidí, patří pro hasiče mezi ty nejsložitější. A pokud se jedná o objekty, které obývají lidé se zdravotními komplikacemi či obtížně se pohybující, je zvládnutí mimořádné události ještě o to specifičtější. A právě na takový typ zásahu se při cvičení připravovali jihočeští hasiči v Alzheimer centru a v Senior domě v Českých Budějovicích.

Námětem cvičení byl požár v jedné z kuchyněk bytového komplexu. Pro co největší přiblížení realitě byl do ohniska dán simulátor kouře. Požár pak pracovníci centra ohlásili podle svých interních požárních předpisů na tísňovou linku 112 a operační a informační středisko pak k zásahu vyslalo osádky cisteren a automobilové plošiny profesionálních jednotek ze stanic České Budějovice a Suché Vrbné. Úroveň prvního stupně požárního poplachu přepokládala povolání také jednotky Sboru dobrovolných hasičů Hluboká nad Vltavou. O události byla informována jihočeská operační střediska zdravotnické záchranné služby a policie.

„Dvě desítky povolaných hasičů velitel zásahu rozdělil do jednotlivých bojových úseků. Jejich úkolem pak bylo především najít a evakuovat zraněné osoby a osoby bezprostředně ohrožené požárem do nezasažené části bytového komplexu. Hasiči měli dál za úkol zlikvidovat požár s tím, že musí najít, prověřit a zajistit si dostatečné zdroje hasebních látek, prověřit možnost použití výškové techniky, vzhledem k šíření požáru zvolit vhodné evakuační cesty," uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Na praktickou část cvičení, která se odehrála přímo v Alzheimer centru a Senior domě v Českých Budějovicích navazovala oblast, do které byli zapojeni příslušníci oddělení ochrany obyvatelstva. „Kvůli odpojení dodávek vody a energie do bytového komplexu bylo nutné pro část obyvatel zajistit náhradní ubytování včetně dopravy. Hasiči rozhodovali, do jakých českobudějovických zdravotnických a sociálních zařízení bude přibližně šestačtyřicet lidí umístěno," upřesnila mluvčí hasičů s tím, že tato část cvičení probíhala pouze štábně, tedy bez reálného přesunu obyvatel Alzheimer centra a Senior domu.

„Zda byla použitá taktika zásahu vhodná a efektivní a zda bylo o všechny obyvatele centra a Senior domu včas a správně postaráno, ukáže hodnocení cvičení," dodala Matějů.

Autoři | Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky hasiči, cvičení, požár, kychyňka, dům, České Budějovice, Alzheimer centrum, sbor dobrovolných hasičů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Alzheimer centru a v Senior domě v Českých Budějovicích hořelo. Naštěstí jen na oko  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.