Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Děti stále více volají kvůli šikaně na Linku bezpečí. Počet hovorů vzrostl téměř o polovinu

V poslední době se zvyšuje počet dětí, které kvůli šikaně volají na Linku bezpečí. Loni linka zaznamenala nejvíc hovorů na toto téma za čtyři roky. Zatímco v předchozích letech to bývalo kolem 1 400 telefonátů, loni jich Linka bezpečí přijala 2 239.

V tomto roce jsme do konce prázdnin přijali více než tisíc hovorů,“ dodala mluvčí Linky bezpečí Regina Jandová. Kvůli šikaně volají spíše chlapci a děti ve věku 12 až 13 let. Problém kyberšikany naopak řeší spíše dívky a děti ve věku 14 až 15 let. Kvůli šikaně telefonují i rodiče, kterým se jejich dítě s problémem svěřilo. Šikana je důvodem přibližně devíti procent hovorů na Rodičovské lince.

Pokud se dítě svěří se šikanou rodiči, je důležité nenechat se ovlivnit strachem dítěte a uvědomit si, že máte povinnost ho především ochránit,“ uvedla vedoucí Rodičovské linky Kateřina Schmidová. Rodič by se podle ní měl snažit získat od dítěte přesné informace o tom, co se stalo, a začít o tom jednat se školou. Schmidová nedoporučuje řešit šikanu přímo s agresorem, nebo s jeho rodiči.

Linka bezpečí spolupracuje s projektem pro odhalování šikany na školách s názvem Nenech to být. Na některých školách mohou děti díky projektu využít web a mobilní aplikaci, přes kterou anonymně upozorní třeba na spolužáka, kterému je ubližováno. Do projektu je přihlášeno 690 škol.

Od letošního září začala platit novela zákona, která by měla učitele a žáky před šikanou lépe chránit. Ministerstvo školství k tomu připravilo metodiku, aby ředitelé věděli, jak v konkrétních situacích na škole postupovat. Žáka střední školy musí za fyzické a psychické útoky vyloučit, na základní škole musí kontaktovat Odbor sociálně-právní ochrany dětí a v obou případech nahlásit takové chování státnímu zastupitelství.

Podle zjištění České školní inspekce z let 2014 až 2015 se na středních školách setkalo se slovní agresí vůči pedagogovi 36 procent škol, s fyzickou agresí přibližně pět procent škol.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky Linka bezpečí, telefonáty, děti, šikana, projekt, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Česká školní inspekce, Státní zastupitelství ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti stále více volají kvůli šikaně na Linku bezpečí. Počet hovorů vzrostl téměř o polovinu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.