Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Uprostřed chodníku na budějcké Pražské třídě vyrostl hydrant. Podle stavbařů to nešlo jinak

Věřte nevěřte. Seriál příběhů, které jsou zdánlivě nemožné, a těžko uvěřitelné, avšak některé z nich jsou pravdivé a založené na skutečných událostech. A jednu takovou těžko uvěřitelnou skutečnost teď máme v Budějcích. Uprostřed chodníku na Pražské třídě totiž vyrostl hydrant.

To si děláte legraci, to nemůže být u nás ve městě. To je fotomontáž. A nebo je to z nějakého ruského nebo amerického filmu," taková byla reakce většiny lidí při pohledu na fotografii hydrantu uprostřed chodníku na Pražské třídě v Českých Budějovicích. Někteří z nich se neubránili gestigulaci, klepali si na čelo či nevěřícně kroutili hlavou.

Překážka uprostřed chodníku na Pražské třídě v Českých Budějovicích, kde právě finišuje stavba nového dvojčete Obchodního centra Igy, je realitou. A nejen Drbna, ale také celá řada obyvatel krajského města, zasypala magistrát dotazy, jak je tohle vůbec možné, jak to mohl někdo dovolit, a jak mohl vůbec někdo postavit hydrant doprostřed chodníku. 

„Zdejší obecný stavební úřad povolil umístění hydrantu územním rozhodnutím, jako součást souboru staveb v rámci stavby Oobchodního centra Igy 2. Protože stavba hydrantu je vodním dílem, povoloval jej v dalším stupni speciální stavební úřad, a to zdejší odbor ochrany životního prostředí. Jak v územním rozhodnutí, tak v souhlasu s provedením ohlášeného záměru bylo umístění hydrantu navrženo v zeleném pásu podél chodníku. Z fotografie je zřejmé, že skutečné provedení stavby hydrantu neodpovídá projektové dokumentaci. Úřadem věcně příslušným k řešení rozporu s projektovou dokumentací je odbor ochrany životního prostředí," je odpověď stavebního úřadu českobudějovického magistrátu.

Hydrant prý nebylo možné postavit jinam

A Drbna se proto obrátila na zmiňovaný příslušný odbor. „Až se bude stavba kolaudovat, nebudeme s ní souhlasit. Pokud provedení stavby hydrantu neodpovídá projektové dokumentaci, nemůže být řádně zkolaudována," uvedl vedoucí Odboru ochrany životního prostředí magistrátu České Budějovice Svatopluk Mika. Ovšem, kdy se záležitost hodně nepovedeného díla bude řešit, je zatím ve hvězdách. Až prostě zhotovitel požádá o kolaudaci stavby. Lze jen doufat, že se do té doby s hydrantem někdo „osobně nepotká" a nezraní se. 

Otázkou zůstává, jestli se vůbec hydrant někdy přesune jinam nebo alespoň o kousek dál. Podle stavbyvedoucího Jiřího Růžka z Metrostavu, společnosti, která Igy buduje a je tak i autorem diskutovaného hydrantu, je totiž pod chodníkem i v zemi v jeho nejbližším okolí tolik inženýrských sítí, kvůli kterým nebylo možné hydrant umístit jinam. „Vše bylo zhotoveno v koordinaci s Čevakem, společností, která se stará o vodohospodářské záležitosti ve městě," dodal Jiří Růžek.  

Štítky hydrant, chodník, stavba, Igy, České Budějovice, magistrát, Jiří Růžek, Metrostav, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lojza Chytrak

Ať si ten hydrant umístí uprostřed promenády uvnitř IGY :-) Já myslím, že to dopadne tak, že hydrant zůstane na svém místě, jen to okolo něj zatravní a chodník vykousnou, tím pádem už nebude uprostřed chodníku :-)))

Středa, 27. září 2017, 11:36Odpovědět

Jan Řehoř Husinecký

:-)) další hydrant bude ve vozovce, však se řidiči vyhnou.

Sobota, 23. září 2017, 10:27Odpovědět

Uprostřed chodníku na budějcké Pražské třídě vyrostl hydrant. Podle stavbařů to nešlo jinak  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.