Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jiří Boček zasvětil svou kariéru Budvaru, je respektovanou osobností. Dnes slaví šedesátiny

Jiří Boček patří mezi nejvýraznější osobnosti českého pivovarnictví v novodobé historii. V českobudějovickém Budvaru strávil přes třicet let, začínal od píky a prošel nejrůznějšími funkcemi. Podnik řídil od roku 1991, ze zdravotních důvodů se ale k začátku letošního roku rozhodl skončit. Budvar, který je posledním českým pivovarem ve vlastnictví státu, zanechal Boček v dobré kondici. Právě dnes, v pondělí 25. září, slaví tento manažer šedesátiny.

Jiří Boček se stal jedním z nejdéle sloužících ředitelů podniků v Česku. „Za tu dobu uděláte spoustu rozhodnutí a je otázka, která z nich byla dobrá, či špatná. Udělal jsem si takovou soukromou inventuru, ale naštěstí většina rozhodnutí byla podle mého soudu pozitivní. Kdyby nebyla, tak by ani pivovar nemohl růst dál a dosahovat tak vynikajících obchodních výsledků," uvedl Boček v prosinci loňského roku.

Jako ředitel provedl Budějovický Budvar nejsložitějším obdobím v jeho více než stodvacetileté historii. Podnik skoro čtyřnásobně zvýšil svoji produkci, uspěl také v desítkách sporů o ochranné známky s pivovarnickými gigantem Anheuser-Busch. Budvar s ročním výstavem 1,6 milionu hektolitrů (2015) dnes s produkty míří do zhruba 80 zemí. Díky Bočkovi se podařilo v roce 2004 získat historicky první ochrannou známku pro potravinářské výrobky České republiky v Evropské unii pro Českobudějovické pivo a následně i pro České pivo (2008).

Houževnatý Boček jako ředitel podniku „přežil" čtrnáct ministrů zemědělství, v roce 2012 například ustál tlak na své odvolání ze strany Petra Bendla, který nechal v Budvaru udělat důkladný audit. „Kontrola měla za cíl odstranit ředitele podniku a nahradit ho někým, kdo podepíše s Anheuserem dohodu nevýhodnou pro Budvar. To je můj názor," řekl Boček loni v listopadu časopisu. Jako ředitel ustál i tlak na privatizaci podniku, obecně byl vnímán jako garant uchování pivovaru ve státních rukou.

Boček se narodil 25. září 1957 v Českých Budějovicích. Absolvoval obor sladovnictví na Středním odborném učilišti pivovarském v Českých Budějovicích, a už v rámci studia byl na praxi v Budějovickém Budvaru. Poté pokračoval na Střední průmyslové škole potravinářské technologie v Praze a pražské Vysoké škole chemicko-technologické, fakultě potravinářské a biochemické technologie (1982).

Svoji praxi Boček započal v pivovaru Strakonice. Po vojenské službě nastoupil v roce 1984 do národního podniku Budějovický Budvar, kde byl technologem, mistrem varen a podsládkem. V roce 1991 se Boček stal ředitelem podniku, v minulosti jej řídil už i jeho otec, nominovali ho sami zaměstnanci, přičemž tehdejší ministr zemědělství Bohumil Kubát doporučení přijal a Bočka do funkce jmenoval.

Jiří Boček řekl, že nejvíce se profesně naučil v devadesátých letech, kdy se řešilo fungování pivovaru v nových podmínkách. „Měl jsem obrovské štěstí na kolegy. Vždyť já jsem byl mladý cucák z výroby. Nebyly tu žádné osobní animozity, navzájem jsme se respektovali a hlavně jsme s pokorou přistupovali ke značce a tradici. Panovalo tu i nadšení, že doženeme Evropu a Západ. A ten cíl nás spojil," uvedl Boček ke svým začátkům v ředitelské funkci v Budvaru loni v listopadu.

V loňském roce Jiří Boček převzal několik ocenění, získal Výroční cenu České a moravské pivovarnické akademie, cenu Český pivní patriot za celoživotní práci v jediném pivovaru, prezident Miloš Zeman jej ocenil medailí Za zásluhy o stát v oblasti hospodářské. Z rukou válečných veteránů převzal také pamětní medaili třetího stupně Československé obce legionářské, kterou podporoval deset let.

Foto Jana Kroneislová | Zdroj ČTK

Štítky Jiří Boček, narozeniny, Budějovický Budvar, ředitel, osobnost, pivovar, Česko, Evropská unie, Miloš Zeman, České Budějovice, Petr Bendl, Bohumil Kubát, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Boček zasvětil svou kariéru Budvaru, je respektovanou osobností. Dnes slaví šedesátiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.