Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Bavorsku zastřelili dalšího z uprchlých vlků

V Bavorsku poblíž hranic s Českem dnes, ve středu 11. října, zastřelili dalšího ze šesti vlků, kteří v pátek 6. října uprchli z výběhu u města Ludwigsthal. Na útěku jsou tak už jen tři šelmy. Jednoho vlka již v pátek přejel regionální vlak, dalšího zastřelili zaměstnanci Národního parku Bavorský les v neděli. Jeden z uprchlých vlků byl spatřen také v české části Šumavy.

Vlci utekli v noci na pátek 6. října z výběhu ohrazeného vysokým plotem u Lundwigsthalu, který leží asi pětadvacet  kilometrů od Kvildy na Prachaticku. Podle bavorské policie vlky někdo do volné přírody vypustil úmyslně. Podle policistů zámek z výběhu kdosi odstranil, našel se nepoškozený nedaleko brány. Zda měl pachatel klíč, nebo otevřel zámek pomocí šperháku, ale zatím není jasné.

Jednoho z vlků už v pátek 6. října srazil vlak, dalšího v neděli 8. října zastřelili zaměstnanci parku poté, co selhaly pokusy o jeho chycení či uspání. Stejný osud potkal dnes i třetího vlka. Toho zastřelili u obce Frauenau, která leží asi patnáct kilometrů východně od šumavské Modravy. Podle zaměstnanců bavorského národního parku byl vlk příliš daleko, než aby ho bylo možné uspat. Podle zástupce ředitele parku Jörga Müllera je nepochybné, že šlo o jedno ze šesti uprchlých zvířat. „I nadále se zaměstnanci snaží lapit vlky živé," dodal Müller.

Kde se nacházejí tři zbylí vlci, Müller sdělit odmítl. Pátrači nechtějí, aby do lesů vyrazili zvědavci, kteří by bránili odchytu. Přibližná místa pohybu zvířat ale zaměstnanci parku znají. Mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák v pondělí řekl, že jeden z vlků se patrně pohybuje po českém území.

Zaměstnanci národních parků Šumava a Berchtesgaden na hranici s Rakouskem podle Müllera při hledání vlků pomáhají.

Ředitel Národního parku Bavorský les Franz Leibl v pondělí zdůraznil, že chování vlků, kteří celý život žili v ohradě, nelze srovnávat s volně žijícími šelmami. Z lidí totiž nemají strach. Už v pátek odborníci varovali, aby se lidé k vlkům ve volné přírodě nepřibližovali, nefotografovali je, ani nekrmili.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky vlk, park, Bavorsko, Šumava, Jörg Müller, Národní park Bavorský les, Česko, příroda, okres Prachatice, Kvilda, Jan Dvořák, Franz Leibl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Bavorsku zastřelili dalšího z uprchlých vlků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.