Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ve Vyšším Brodu padl padesát let starý teplotní rekord. Naměřili tam 25,2 stupně Celsia

V Česku v úterý 17. října opět panovalo krásné počasí, na pěti stanicích byl zaznamenán letní den, tedy více než 25 stupňů Celsia. Na 76 ze 145 meteorologických stanic měřících déle než 30 let padl teplotní rekord. Jednou z nich byla stanice ve Vyšším Brodu na Českokrumlovsku.

Nejtepleji, 25,6 stupně, bylo v úterý 17. října v Javorníku na Jesenicku.V Javorníku byl překonán rekord z roku 1990, tehdy meteorologové 17. října naměřili 23 stupňů Celsia.

Druhá nejvyšší teplota v zemi byla zaznamenána ve Zlatých Horách na Jesenicku a v Neumětelech na Berounsku, shodně 25,4 stupně Celsia.

O dvě desetiny stupně Celsia méně měli v úterý ve Vyšším Brodu na Českokrumlovsku. Stanice překonala 50 let starý teplotní rekord pro 17. říjen. V ten den roku 1967 bylo ve Vyšším Brodu 24 stupňů Celsia. Přes 25 stupňů Celsia se vyšplhala teplota také ve Stříbře na Tachovsku. 

Vyplývá to z informací meteorologa Pavla Šimandla a webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Nezvykle teplo bylo v Česku už v neděli a pondělí, kdy rekordy zaznamenalo 34, respektive 75, stanic, které měří teplotu minimálně 30 let. V neděli 15. října bylo s 24,2 stupně Celsia nejtepleji v Hliništi na Prachaticku, v pondělí 16. října s 25,8 stupně Celsia v Českých Budějovicích.

Dnes, ve středu 18. října, už by se podle meteorologů mělo ochladit. Nejvyšší teploty budou v rozmezí 12 až 16 stupňů, při déletrvajícím slunečním svitu kolem 20 stupňů Celsia.

Zdroj ČTK

Štítky teplota, rekord, stanice, meteorolog, stupeň Celsia, Vyšší Brod, Česko, okres Český Krumlov, okres Jeseník, Javorník, Český hydrometeorologický ústav, Zlaté Hory, okres Beroun, Stříbro

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Vyšším Brodu padl padesát let starý teplotní rekord. Naměřili tam 25,2 stupně Celsia  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.