Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Poměr lidí do devětadvaceti let v Jihočeském kraji mírně klesá

Poměr mladých lidí do devětadvaceti let v populaci Jihočeského kraje postupně nepatrně klesá. Loni tato kategorie tvořila necelých dvaatřicet procent z 638 782 obyvatel. Uvedli to v Českých Budějovicích zástupci Českého statistického úřadu při prezentaci výsledků analýzy Mladá generace v Jihočeském kraji.

Podle předpovědi statistiků bude v roce 2050 v regionu kategorie do 29 let tvořit necelých 27 procent populace. Tento trend je důsledkem výrazného poklesu porodnosti v 90. letech. Přestože se podle Petry Dolejšové z Českého statistického úřadu porodnost v posledních letech zvyšuje, u nejmladší generace se tento fakt ještě tolik neprojevuje.

„V současné době, když jsou tito lidé už ve věku, že by mohli mít další děti, tak mají jenom jedno, nebo nemají žádné, protože stále ještě studují," uvedla Dolejšová.

Za nárůstem porodnosti stojí fakt, že ženy mnohem více rodí ve věku nad 30 let, což v minulosti nebývalo tak časté. Loni žilo v Jihočeském kraji 202 685 lidí ve věku do 29 let. Nepatrně méně je dívek, které tvoří 48,6 procenta z celkového počtu.

Analýza potvrdila trend, že obyvatelstvo v České republice stárne. Průměrný věk Jihočecha je nyní 42,3 roku, což je o dva roky více než před deseti lety. Petra Dolejšová řekla, že pro region je typický patriotismus. „Hodně lidí zde stráví celý život. Jihočeši většinou odcházejí pouze na studia a po nich se zase vrací zpět domů," dodala.

Navíc kraj je podle ní atraktivní i pro jiné lidi. „Počet obyvatel v Jihočeském kraji narůstá, což v největší míře způsobuje migrace mladých lidí," uvedla Dolejšová. Loni se do regionu přistěhovalo 644 lidí a přibližně 40 procent z nich bylo ve věku do 29 let.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky lidé, 29 let, věk, Jihočeský kraj, Český statistický úřad, České Budějovice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poměr lidí do devětadvaceti let v Jihočeském kraji mírně klesá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.